Автор Тема: НЛП - Планиране и целеполагане  (Прочетена 1995 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DelSol

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 9
  • Карма: +0/-0
    • Профил
НЛП - Планиране и целеполагане
« -: 20 септември 2017 12:00:24, сряда »
Ще започна от най-общата теория за използване на целите и постигане на оптимална ефективност. Тя не казва нищо революционно, но за сметка на това често е пренебрегвана. Малко абсурдно, но истина. Почти всички случаи, когато си казваме "сам съм си виновен”, са резултат от грешки и прескачания в този базов модел. Етапите в него са четири:

1. Определяне на цел - неотменно трябва да знаете какво искате , да знаете резултата. Нужно е нещо, от което да започнете. Успяващата личност познава желанията си и е целеустремена. За видовете цели и правилното им формулиране ще стане въпрос в следващия пост.

2. Насочено действие – започнете да действате. Направете онова, което мислите, че ще доведе до постигане на желанията ви. Не е нужно прекалено да обмисляте всяко свое действие, много по-важно е самото действие, за да се доближите до резултата. Ако се колебаете и не предприемате нищо, просто скоро ще се откажете. Действията може да се моделират, но липсата им – не.

3. Оценка на резултата – научете се да забелязвате резултатите от действията си. Трябва да умеете да наблюдавате нещата, които се случват вследствие на вашето поведение и дали те ви доближават до постигане на резултата, който желаете. Качествена обратна връзка се получава чрез развитие и трениране на сетивата – те възприемат всичко необходимо, нужно е просто да се концентрираме върху осъзнаването му, докато стане инстинктивно. НЛП до голяма степен се занимава с начина, по който усещаме нещата, тълкуване ги и ги използваме в следващите си действия.

4. Прецизиране (коригиране) – трябва да сте готови да промените поведението си във всеки момент, когато обратната връзка ви дава сигнал за отклонение от целите. Няма стратегия, която да е оптимална от първото си изпробване. Не се страхувайте да моделирате, докато не усетите напредък и проход към целта. Откриването на път може да е трудна задача, но никога не е невъзможна. Няма състояние или позиция, които да не могат да бъдат променени. Истина е, че първото впечатление е много важно за всяко развитие, но не позволявайте това да ви ограничава. По-добре забравете за него. Личното ми мнение е, че няма човек, който да не мога да моделирам. Въпросът е в усилията. Смятам, че самият ни живот е такъв. Всички ние имаме големи периоди в живота си и малки моменти, които ни променят. Просто трябва да се подходи творчески, за което има неограничени възможности и безброй модели. За някой от тях ще се говори и тук.

Главният проблем при тези четири етапа е, че често се пропуска някой от тях. Например си поставяме цел, започваме реализацията й и при отрицателна обратна връзка направо започваме промяната, без да сме анализирали резултатите от предишните си действия. Чрез пропускането на третия етап е трудно да оптимизираме правилно действията си и ще постигнем единствено поредица от грешки. И което е по-важно – дори да успеем, няма да знаем как сме го постигнали и бързо ще го разрушим. Много са примерите за взаимоотношения, които рухват, когато несъзнателно е спестена живителната им сила. Чрез комуникацията и отдаването един на друг ние си разменяме ценности и усещания. Ако не познавате скалата на човека срещу вас, разочарованието е близо. Това правило важи и за всички останали цели. Затова ще подчертая, че четирите етапа са неотменни и задължителни за пълноценното постигане на всеки желан резултат.