За социофобията или страхът от хората

социофобията Социофобията е заболяване, описвано още от Хипократ. Към настоящия момент социофобията е болест, отразена в Международната класификация на болестите. Тя се отнася до хора, които имат страхове от социални взаимодействия с другите, като може да ги осъзнават като неразумни, но въпреки това да не са в състояние да се справят с тях. Самите страхове могат да бъдат както отнасящи се до обширен кръг ситуации, така и само и единствено до строго специфични такива. Тогава може да се появят неща като силен стрес, паник атаки, учестено сърцебиене, ступор, силна тревога, неясен изказ, невъзможност за поддържане на социален контакт и други.

Първите симптоми може да се проявят още на 11 годишна възраст, но може да се проявят и на по-късна възраст. За съжаление, колкото по-рано възникнат, толкова повече е вероятността към социофобията да се добавят и други заболявания (т.нар. коморбидност) и проблеми, като примерно депресия или примерно алкохолизъм, употреба на наркотици. Затова е важна ранната диагностика и вземането на мерки още при първите симптоми. В такива ситуации диагнозата се поставя от психиатър и той е водещият специалист, а вече по желание, болният може да ползва и услугите на психолог, психотерапевт, психоаналитик, като това в никакъв случай не отменя психиатъра и назначеното от него лечение.

Към днешна дата като причина за появата на социофобията, на челно място се сочи генетичната предразположеност във връзка с други фактори, сред които и социални. Възможно е да има дисбаланс на хормони – примерно недостатък на серотонин. Значение имат и типа на характера или пък преживяни в миналото травми, свързани с лошо отношение от околните, или пък с родителски свръх-контрол, който е довел до перманентен страх от провал и липса на социализация. Преживяно насилие също може  да отключи социофобия. И така нататък.

Често срещана заблуда е, че заболяването ще мине самичко с времето, обаче такива гаранции, че ще мине само, изобщо не съществуват. Друга честа грешка е, да се опита човекът със социофобия сам да се справи със заболяването си. Самолечението не се препоръчва, защото може да има неприятни последствия.

Друго, на което е добре да се обърне внимание е, че има чисто човешки емоции, които много напомнят на социофобия, но не са социофобия и е грешка да се третират като признак на тежко заболяване. Това е и още една причина човек да не се опитва да се самодиагностицира. Ако лекар се е произнесъл, че всичко е в норма, но даден човек нещо такова го тревожи, то логично е да посети психолог, психотерапевт, психоаналитик, за да се избегне нагнетяване на тези емоции.

Лекар само би могъл да диагностицира социофобия и да избере най-правилното лечение, включително медикаментозно такова, ако си прецени. Рекомендациите на психолога, психотерапевта, психоаналитика, също варират в зависимост от личностовите особености. Така това, което важи за един, може да не сработи при друг или да навреди.

Ако четете този материал и имате притеснения дали сте или не сте със социофобия, за времето до организацията на посещението при лекаря, може да опитате някои от следните съвети (те не заместват и не премахват необходимостта от посещение при лекаря):

1. Намалете вашите собствени изисквания към себе си.

Приемете, че не сте съвършени и че се случва и да грешите. И се съгласете, че в това няма нищо лошо. Дори японците, които се славят с желанието си за точност, имат такава стара традиция- дори в най-съвършеното си творение, да оставят по някоя грешка. Ей така, да им напомня, че са хора, а не богове.

2. Акцентирайте на силните си страни.

Припомнете си всичко, което можете и ви се удава да вършите. Това ще ви помогне да си повишите самочувствието. А доброто самочувствие ще ви даде основата да се справяте с тревожещите ви ситуации.

3. Създайте си готови изходи от тревожещите ви ситуации.

В случай, че можете да обхванете кои точно неща ви тревожат, то анализирайте ги и си създайте готов изход от тях. Примерно, притеснява ви грубо отношение от човека отсреща- отработете как спокойно и отмерено ще прекратите всички контакти с този човек, ако наистина започне да се държи грубо. И обратно, ако не се държи грубо, как вие да отговорите със същото. След това се постарайте реакцията ви да я приложите да е адекватна на ситуацията, в която се намирате.

4. Релаксирайте (медитирайте).

Социофобията действа напрягащо и изнервящо. А от най-древни времена като едно добро средство за сваляне на напрежението, се е утвърдила релаксацията, медитацията и разбира се- почивката. Най-доброто време за това е вечер, на добре проветрена стая. Просто легнете, отпуснете се. И оставете цялото насъбрано напрежение да се махне от вас. 

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top