Психолог Фани Владимирова за ролята на психолога

Ролята Психолог Фани Владимирова: Ролята на психолога е изключително финна и емпатийна

•   какво е необходимо, за да е психологът успешен в работата си
•   каква е разликата между „психолог” и „психиатър”
•  имат ли приложение всички предмети, които се изучават, и кога студентите да се насочат в коя от сферите на психологията да се реализират

Каква би трябвало да е мотивацията на студентите по психология, за да успеят в професионално отношение?

В студентските години се изгражда основата на бъдещото професионално развитие. За добрия психолог се изисква да е компетентен, информиран, ерудиран, както в областта на психологията, така и в сферата на философията, биологията, медицината, педагогиката, астрологията и т.н. То е, като да строиш къща върху здрава, фундаментална основа, за разлика от нестабилната, несигурна постройка, върху пясъчна основа. Необходимо е всеки студент да се отнася отговорно към всички лекционни курсове, защото знанията, които се усвояват, са предпоставка за сигурност, стабилност и увереност в собствените възможности. Някои от предметите, които се изучават, на пръв поглед може да нямат приложение в бъдещата практика, но на по-късен етап ще се установи, че са били полезни. Хубаво е през последните две години от етапа на обучение студентите да се насочат в коя от сферите на психологията биха желали да се реализират като специалисти.

Когато завършихте психология, срещнахте ли затруднения в намирането на работа?

Предполагам, че съм една от малкото психолози, които са имали късмета да започнат работа като професионалист веднага след дипломирането си на първото място, на което съм кандидатствала. Работодателят ми беше впечатлен от знанията, ентусиазмът и стремежът ми към усъвършенстване и развитие.

Какво е мнението Ви за стажовете? Какви са плюсовете и минусите им?

Стажовете са полезни, защото студентите имат възможност да усетят атмосферата на практическата психология. Те добиват представа за ролята на психолога, която е изключително финна и емпатийна. Отговорността му е свързана с опознаването, разбирането и достигането същността на човешката душа, усещане, чувства и емоции. Не е желателно да се демонстрира недостатъчно внимание и уважение към проблема на клиента.

Какви качества трябва да притежават студентите, за да имат шанс да се реализират като добри специалисти?

Всеки човек е една неповторима индивидуалност. За да бъдем перфектни в професията си, е необходимо да се самоопознаем, да имаме достойнството да признаем нашите отрицателни качества, да „изчистим” чрез самоанализ душевни травми, преживявания от миналото, неудовлетвореност, обида и т.н. Поради тази причина се изисква да приемем най-напред себе си, да се уважаваме и обичаме, за да можем да получим същото отношение и от хората, които консултираме и с които работим. Психологът трябва да излъчва сигурност, спокойствие, хармония, емпатия и удовлетвореност.

И въпреки това често чуваме думи от рода на “аз не съм луд, за да ходя на психолог” и т.н. На какво го отдавате?

Психологията, като наука в България, мисля, че е вече популярна от доста време. Предлага се много повече допълнителна литература за широката аудитория както в книжарниците, така и в интернет. Всеки един от нас чете и се опитва да променя по някакъв начин живота си, да се справя сам с възникнал проблем, но в крайна сметка се оказва, че най-добрата алтернатива е обективната преценка и професионалното разглеждане на проблема от психолог.

Все още хората не са придобили реална представа каква е професията на психолога, защо е необходимо да се обърнем към него и в какво се изразява помощта, подкрепата и съдействието. Много често се объркват понятията „психиатър” и „психолог”. Психиатърът е лекар и лекува психично болни хора. Функциите му са свързани с лечение, диагностика, профилактика и експертиза на психичните заболявания. Психологът изследва, анализира и класифицира психически здрави хора. Коригира тяхното поведение, консултира, изследва начина, по който взаимодействат различните личности помежду си и т.н., но не лекува и не изписва медикаменти. Според мен студентите и колегите психолози са длъжни да разясняват и отдеференцират смесването на двете понятия.

Пожелайте нещо на студентите и читателите на е-списание “Психика”?

Пожелавам им да са щастливи и в хармония със себе си. Да се усмихват дори и в житейските несполуки, защото в живота няма грешки, а единствено уроци. Да приемат и отдават позитивно отношение към останалите.

Интервюто реализира: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top