Джордж Александър Кели

кели Джордж Александър Кели (George Alexander Kelly) е роден на 28 април 1905 година във ферма близо до Перт, Канзас, САЩ. Той е единственото дете в семейството. Баща му е презвитериански свещеник, който сменя професията си и се заема с фермерство по препоръка на лекаря си. А майка му е бивша учителка.

Независимо, че е бакалавър по математика и физика, Кели изменя своите интереси към сферата на психологията и в крайна сметка става доктор по психология към университета в Айова. В Канзас той създава клиника.

През Втората световна война работи като психолог в авиацията. По-късно работи като професор по психология в Охайо. През 1965г. заема изследователска длъжност в Университета Брандис, където работи и Маслоу. Скоро след това умира. Това се случва на 6 Март 1967г.

Американският психолог Дж. Кели е един от пионерите в Когнитивното направление. Той основава свой подход- конструктивен алтернативизъм, според който всяко събитие за който и да е човек е открито за многократна интерпретация. Кели сравнява хората с учени, постоянно изказващи и проверяващи хипотези за природата на нещата, за да може да дадат адекватна прогноза за бъдещите събития.

Според него хората възприемат света с помощта на ясна система или модел, наричана конструктна. Всеки човек притежава уникална конструктна система (личност), която той използва за интерпретация на жизнения си опит. Кели създава теория, в която всички конструкти имат определени формални свойства: диапазон на приложивост и проницаемост/непроницаемост. Кели също така описва различни типове на личностни конструкти, като ги класифицира в зависимост от контрола, който конструктите оказват имплицитно върху своите елементи:

Определителни конструкти– конструкт, който стандартизира елементите си така, че те да останат изключително в неговия диапазон.

Костелационен конструкт– елементите могат едновременно да остават постоянни в състава на своята сфера. Ограничава възможностите за алтернативни мнения.

Предполагащ конструкт– противоположен на предишните два, позволява на човек да е открит за нов опит и различна гледна точка. Не може да се каже, че костелиращият и определящият са отрицателни конструкти, защото без тях не би могло да се взимат неотложни решения.

Други класификации:

Всестранни– конструкти, включени в широк спектър от явления.

Основни и периферни (резултат от основната дейност и лесно се променят без да изменят съществено основната дейност съответно).

Ограничаващи и свободни (съответно дават непроменяща се прогноза и позволяват да се дават различни прогнози при сходни условия).

Според Кели личността е абстракция, създадена от персонолозите от психичните процеси, които те наблюдават или предполагат, че съществува у другите т.е. тя не е отделна реалност, а конструкт на персонолозите. Личността по своята природа е включена в междуличностните отношения на човека и е организирана система от повече или по-малко важни конструкти, които човек използва, за да интерпретира света и да предвижда бъдещи събития.

Кели не приема допусканията, че човек се води от някакви вътрешни или външни мотиви, защото от тях следва допускането, че по принцип човекът е статичен, докато не се появи някаква сила (мотивът, който да го задвижи). Мотивационните концепции са полезни, ако чрез тях се прогнозират бъдещите действия на човека. Той приема, че за обяснението на мотивацията на човека (влечения, поощрения, потребности) не са необходими никакви специални концепции.

Теорията на Кели е формирана от един основен постулат и 11 произтичащи от него извода.

Основният постулат утвърждава: “Процесите на личността са канали, прокарани през психиката, в руслото на които човек прогнозира събитията”, а изводите обясняват как функционира конструктната система, как се изменя от и влияе на социалните взаимодействия. Кели охарактеризира организацията на конструктите в йерархична система, в която едни конструкти се явяват подчиняващи, а други- подчинени по отношение на други части от системата. Тази организация не е точно фиксирана, както не са постоянни и самите конструкти.

В сравнение с болшинството персонолози, Кели много по-ясно осъзнава влиянието на възгледите на учените при разработването на техните теории за личността.

Разработеният от Кели Репертуарен тест за ролевите конструкти (Реп-тест) добива популярност и се използва при интерпретацията на ролевите отношения и други аспекти на личния опит.

Изминали 40 години от създаването на теорията за конструктите, но независимо, че тя е оценявана високо, към настоящия момент теорията не е широко прилагана.

За вас подготви: психолог Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top