Детето се държи като глезено – как да се справим

глезено Понякога детето се държи като глезено, дори да не е такова по принцип. На всички се е случвало да влязат в магазина, а там едни родители, с уплашени физиономии, да се чудят какво да правят, защото… Защото детето им се е тръшнало на пода и реве с пълно гърло.

Истерията му е във връхната си точка, понеже в магазина я няма исканата играчка. Или просто защото не получава това, което иска. Същата реакция я има и в друг вариант. Примерно съобщава се на детето за промяна в плановете и следва бурен рев, като за края на света. Може и така – детето учи, пише домашно, но не вървят нещата и в крайна сметка го отнасят учебникът и тетрадката, които политат в произволна посока или пък се оказват скъсани и надраскани.  Примери могат да се дадат много.

Като че ли всеки се е сблъсквал в един или друг момент с подобно поведение при децата. То възниква често пъти непредсказуемо. И като правило, спонтанната и емоционална реакция от страна на родителите, дава лоши крайни резултати. Причината е, че в повечето случаи детето не се е сринало, защото е глезено, а защото няма опита да се справи с възникващи проблемни ситуации. И ако за възрастния неполучаването на исканата играчка не е проблем, то за детето е същински ужас и то не знае как да се справи със ситуацията.

Или по-точно казано, има само един опит, доста инстиктивен, който е останал от бебешките години. Той е следният. Бебето, когато не му е наред нещо, почва да плаче, мама идва и всичко става наред. При по-големите деца тази реакция вече е променена и заради възрастта към нея са добавени нови елементи, но в основата си мотивът е същият. Детето се е сблъскало с проблем, не знае какво да прави и реагира първично.

Или иначе казано, в основата на описаното по-горе поведение, най-често стои за причина това, че детето има необходимост да се научи какво да прави, когато възникнат проблеми, как да взема правилно решение и как да намери изход от ситуацията. Ето няколко полезни съвета в тази насока:

Това е етап от развитието на детето, който няма да изчезне веднага. Помага многократното предварително провеждане на разговори с детето. По време на тях се обяснява как да запази спокойствие и да започне да търси възможни варианти за решаване на проблема.

Най-удачният вариант да се затвърди наученото от детето при разговорите и да се закрепи като нови умения, това е под формата на игра. Може да се измислят всякакви сюжети и да се изиграват. Примерно как се отива в магазина, за да се купи желана играчка. Нека детето да си избере каква. Може да се направят пари от листчета хартия. Може да се наредят играчките на детето, все едно са в магазин, а към тях се добавят други предмети, които не са играчки. Влиза се за пазаруване. И се започва избор какво да се купува. Вземат се предметите, които трябва да се купят. И внезапно се оказва, че има останало 1 листче хартия, демек свършиха парите, а играчката струва 5 листчета хартия и не може да бъде купена. Трябва да се изгради решение на проблема. Детето да каже какво да се прави в такъв случай, като му се помогне да вземе решение. Примерно: “Сега няма пари, но ще купим играчката по-натам, когато имаме достатъчно пари”. Или: “Тази играчка е скъпа. Ще купим друга играчка, за която парите ще ни стигнат”. Чрез игри от подобен вид се усвоят също и базови финансови навици.

Разговорите и игрите е добре да се провеждат, докато отпадне нуждата от тях. Когато готовото решение на проблема се повтори достатъчно пъти, накрая ще дойде и моментът, в който при попадане в сходна ситуация, детето ще знае как да реагира.

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top