Как да намерите приятели в новото училище?

училище На много ученици се налага поне веднъж да сменят своето училище. За някои от тях обаче това е голям стрес и те трудно се справят с адаптацията, новите учители, съученици, изисквания. И не на последно място – с намирането на нови приятели. Как да завържете приятелства?

–   Правило номер едно – бъдете дружелюбно настроени не само със съучениците от класа ви, а и с тези от другите класове.

–   Опитайте се да не се притеснявате, защото това ще ви изиграе лоша шега. Все ще се намери някой, с когото ще си паснете, ще имате общи хобита и интереси и ще ви е приятно да споделяте време заедно.

–   Не бъдете фалшиви! Бъдете истински, без преструвки. Недейте да угаждате на всички, само за да сте приети в приятелския кръг.

–   Предразполагайте към разговор тези, които срещате в училището. Недейте да сте намръщени или ядосани, защото това пък предразполага към не особено добра комуникация. Бъдете уверени в себе си, усмихвайте се и не се крийте от погледите на другите.

–   Правило номер две – поемете инициативата и заговорете някого. Както казах, все ще има някой, който споделя вашите интереси. Недейте да се срамувате!

–   Кажете нещо хубаво за някого – комплимент например.

Разбира се, не е ОК да прекалявате с това, просто от време на време отбелязвайте значителни неща за човека.

–   Правило номер три – посещавайте извънкласни занимания. Там имате още по-голям шанс да откриете сродни души. А защо не и хора с различни хобита от вашите, което ще обогати личния ви опит.

–   Изборът на чин – много важно! Опитайте се да седнете някъде около средата.

–   Правило номер четири – във всяко училище има хора, които е по-добре да избягвате, като тези например, на които им харесва да тормозят съучениците си. Съветът ми е хем да не сте предизвикателни към тях, хем да не ги игнорирате напълно.

–   Излизайте  в междучасията с хората, с които сте се запознали в училището. Недейте да се дистанцирате, защото това определено не е стъпката към създаването на ново приятелство.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top