Справяне с диагнозата “Рак”: Психологически стратегии и подходи

рак Диагнозата “рак” може да бъде един от най-шокиращите и трудни моменти в живота на човек. Пациентите и техните семейства се изправят пред уникални психологически предизвикателства. Съчетанието от страх, несигурност и емоционален стрес изисква интегриран подход от страна на здравните специалисти, включително психолози. 

1. Емоционални реакции

Осъзнаването и приемането на диагнозата “рак” е сложен процес, който изисква комбинация от информация, комуникация и емоционална подкрепа. Подходящите ресурси, специализирани консултации и участието на семейството могат да играят ключова роля в този процес. Чрез активен ангажимент и работа върху тези аспекти, пациентът може да намери начини да преодолее емоционалните предизвикателства на живота след диагнозата и да започне своя път към излекуване.

1.1. Запознаване със ситуацията

 1. Информация за диагнозата: Запознаването с конкретния вид рак, стадия на заболяването и възможните лечения допринася за намаляване на неизвестността и страха.
 2. Сътрудничество с екипа: Работата в близко сътрудничество с лекарския екип, задаването на въпроси и получаването на ясни отговори може да увеличи усещането за контрол.
 3. Планиране на лечението: Разяснение на различните опции за лечение, както и възможните странични ефекти, позволява на пациента да има активна роля в своя процес на излекуване.

1.2. Емоционално приемане

 1. Фази на приемане: Приемането на диагнозата може да премине през различни фази, включително страх, отричане, гняв, тъга и приемане. Тези фази не са последователни и могат да се различават от човек до човек или да се променят според човека.
 2. Емоционална подкрепа: Приемането на диагнозата често изисква подкрепа от близки, приятели и специалисти. 

2. Психологически стратегии за справяне:

Тези стратегии могат да се комбинират и персонализират според нуждите и предпочитанията на човека.

 1. Индивидуална работа: Предоставяне на персонализирана консултация, която да помогне на пациента да обработи своите емоции и чувства.

 2. Подкрепящи групи: Представлява специална общност под водещата роля на психолог, където хората могат да споделят своят опит и да получават взаимна подкрепа.

 3. Когнитивно-поведенчески подход: Този подход съчетава техники за работа върху това какво човек мисли (когнитивно) и какво прави (поведенческо), което помага за разработването на умения за справяне с различни емоционални състояния и емоционалните реакции, свързани с диагнозата и лечението.

 4. Фокус върху семейството: Работа с цялото семейство, за да се подкрепи общата адаптация към промените в живота на пациента.

 5. Творчески подход: Използване на изкуство, музика или писане като форма на изразяване и обработване на чувствата.

 6. Афирмации: Използване на афирмации за укрепване на усещането за сила и надежда.

 7. Екзистенциален подход: Разглеждане на големите житейски въпроси и търсене на смисъл и цел в живота след диагнозата.

 8. Релаксационни техники: Това са техники като прогресивна мускулна релаксация, а също и като визуализация могат да помогнат за работа с емоциите и справянето със стреса, тревожността и напрежението.

Осъзнаването и приемането на диагнозата “рак” е сложен процес, който изисква комбинация от информация, комуникация и емоционална подкрепа. Подходящите ресурси, специализирани консултации и участието на семейството могат да играят ключова роля в този процес. Чрез активен ангажимент и работа върху тези аспекти, пациентът може да намери начини да преодолее емоционалните предизвикателства на живота след диагнозата и да започне своя път към изцеление.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top