Притеснението – как да се справим

Притеснението Притеснението може да настъпи внезапно и да ви остави обезоръжени. В тези моменти е важно да имате стратегии за борба с него. Ето някои конкретни стъпки, които можете да предприемете веднага:

  1. Спрете за момент и дишайте: Когато усетите, че притеснението настъпва, спрете каквото и да правите. Нека мислите и емоциите ви просто престанат да съществуват за момента. Фокусирайте се на дишането си – нормални, ритмични вдишвания и издишвания, включително със стомаха, на 70% от капацитета на дробовете, ще ви помагат да се успокоите и релаксирате. След това вече ще сте способни да вземате по-добри решения.

  2. Поставете себе си в настоящия момент: Тази техника, позната още като медитация на осъзнаването или майндфулнес, е фокусирана върху активното, открито внимание към настоящия момент. Вместо да се обвързвате с миналите събития или да се притеснявате за бъдещите, вие се концентрирате върху това, което се случва точно сега. Опитайте се да почувствате тялото си, осъзнавайки контакта му със седалката или пода. Наблюдавайте околната среда – какво виждате, какво чувате, какво усещате. Основната идея на майндфулнес е да приемате всяко изживяване точно такова, каквото е. Приемете каквито и да са емоциите, които изпитвате в момента, без да ги съдите или се опитвате да ги промените. Това ще ви помогне да се задържите в реалността и да намерите изход от ситуацията.

  3. Оценка на притеснението: Оценката на притеснението е важна техника, която включва процесът на разбиране на съществуващото притеснение. Помага да разберем защо сме притеснени и какви фактори могат да допринесат за това. Какво преценявате за заплахата, която ви е вкарала в притеснение? Какъв е най-лошият възможен изход? Какви са шансовете това да се случи наистина? Често се оказва, че притеснението е реакция на перцепция за заплаха, която може да не съответства на реалността. Въз основа на оценката си, съставете план за това как да се справите с притеснението и с проблемите, които го предизвикват. Това може да включва например поставяне на конкретни цели, търсене на помощ от други, или прилагане на определени техники за справяне със стреса.

  4. Приложение на техники за самоуспокояване: Това може да включва всичко от техники за релаксация на мускулите, до практики като йога, тай чи или други форми на физическа активност, които помагат за отпускане на тялото и ума.

  5. Търсене на подкрепа: Разговорът е един мощен инструмент за справяне с притеснението. Той помага да се изразят емоциите. Може да ви помогне да се успокоите и да гледате на ситуацията от различна перспектива. А често пъти, двама човека мислят по-добре от един и другият човек може да ви предложи нови гледни точки или решения, за които може би не сте се сетили.

  6. Планиране на следващите стъпки: Ако притеснението продължава, подгответе си дългосрочен план за действие. Това може да включва изработване на стратегии за справяне с притеснението, които да се прилагат на ежедневна база.

Със своята непредсказуема природа притеснението може да се чувства като непреодолимо препятствие, но с правилните стратегии и подкрепа, то може да бъде овладяно. 

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top