Как да изчистим вътрешните си страхове

страхове Страховете са естествена част от човешкото битие. Те може да функционират като механизъм за справяне с опасностите на света около нас, като ни подготвят за реакция: “бий се, бягай или замръзни”. Въпреки това, някои страхове могат да станат пречка за ежедневния ни живот и да ни ограничават в реализацията на личните и професионални ни цели. Тук се задейства психологията и различните техники, които предлага за преодоляване на страховете.

Признайте и идентифицирайте страховете си

Първата стъпка за преодоляване на вътрешните страхове е да ги признаем и идентифицираме. Не можем да се справим с нещо, което не разбираме или на което отричаме съществуването. Търсете вътрешният си диалог и разберете какво ви плаши. Дневник на страховете е полезен инструмент за това.

Техниката “Изложение”

Изложението е техника, широко прилагана в психологията, която включва изправяне пред обекта или ситуацията, която предизвиква страх. Целта на изложението е преосмисляне на опита, като се променят реакциите на организма. Това може да се случи постепенно, като се започне от малки и по-малко застрашаващи ситуации и се стигне до по-трудни.

Когнитивно-поведенчески подход

Това е общоприета психологическа техника, която помага индивидите да разберат и променят негативните им мисли и поведения. Тя се фокусира върху разбирането на връзката между мислите, чувствата и поведението и може да бъде изключително ефективна при справяне със страховете.

Медитация и майндфулнес

Медитацията и майндфулнесът могат да помогнат за справянето със страховете, като намалят стреса и анксиозността. Тези техники помагат за укрепване на умствената яснота и развиване на възможността да се отговаря на страховете, а не просто да се реагира на тях.

Други

Може да се използват и още най- различни техники, включително арт-терапия, хипнотерапия и така нататък.

Запомнете, че всеки индивид е уникален и това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Важно е да се търси помощ и подкрепа, за да се определи индивидуален подход и да се отдели време на процеса на справяне със страховете.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top