Как се комуникира с човек, който е borderline

Borderline Комуникацията с човек, който страда от гранично личностно разстройство (Borderline Personality Disorder, BPD), може да бъде предизвикателство. Хората с BPD могат да имат бързи и неочаквани промени в настроението, да бъдат изключително чувствителни и да изпитват трудности във връзките. Въпреки това, с правилния подход, възможно е да се постигне ефективна и съпричастна комуникация. Ето няколко начина, как да подобрите комуникацията с човек, който има гранично личностно разстройство:

  1. Бъдете търпеливи и показвайте разбиране. BPD често води до изблици на емоционална нестабилност и непредсказуемо поведение. Приемете, че такъв човек може да има трудности с управлението на емоциите си и бъдете готови да покажете търпение и съпричастност.

  2. Ясна и директна комуникация. Избягвайте подразбиращо се или двусмислено общуване. Хората с BPD могат да срещнат затруднения с разчитането на социални сигнали или намеци, затова бъдете ясни и прeки в комуникацията си.

  3. Установете граници. Това е важно за всички взаимоотношения, но особено за тези с хора с BPD. Установете ясни граници за това, кое е приемливо поведение и кое не е.

  4. Не взимайте нещата лично. Трудно е да не се вземат лично внезапните промени в настроението или агресивното поведение, но е важно да си припомним, че това е част от разстройството, а не лична атака.

  5. Подкрепяйте човека. Работете заедно, за да постигнете подобрение. Това може да означава дори просто да бъдете там за подкрепа и разбиране.

  6. Бъдете информирани. Колкото повече знаете за BPD, толкова по-добре ще разбирате какво преживява човека и как можете да помогнете.

Спомнете, че всеки човек е уникален и това, което работи с един човек, може да не работи с друг. Важно е да запазите отворена комуникация и да сте готови да се приспособите според нуждите и обстоятелствата.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top