Когато в колектива “болен здрав носи”

колектив Коефициентът на производителност на дейността (КПД) е показател, който оценява ефективността на работната група. Когато КПД на даден колектив е нисък, това обикновено се отразява на общата продуктивност и постигането на целите на организацията.

По нашите географски ширини е често срещана ситуацията, в която поради ясни за всички ни причини, един човек носи на гърба си няколко индивида с нисък КПД.

Съответно, сещате се, човекът с висок КПД може да не получи подкрепа от ръководството за разрешаване на проблема, дори когато той/тя поема голяма част от натовареността на екипа и вече изнемогва и прегаря.

С уточнението, че не препоръчвам оставането в такава токсична работна среда, до момента на избора на нова работа, може да се пробва следното:

1. Самостоятелно управление на времето и ресурсите

Ако не получавате подкрепа от ръководството, може да е необходимо да приложите по-стриктно управление на времето и ресурсите. Това може да включва налагане на по-строги граници кои работни задачи приемате и кои категорично отхвърляте. Така ще можете да контролирате времето и енергията, които посвещавате на отделните задачи, както и да избягвате работа в извънработно време, освен ако това не е абсолютно необходимо и заплатено.

2. Искане на помощ от колеги

Ако не можете да разчитате на ръководството за подкрепа, можете да потърсите подкрепа от колегите си. Може да имате колеги, които са в същата или подобна ситуация и които биха били съгласни на сътрудничество или взаимна подкрепа.

3. Коментиране на ситуацията с шефовете

Изразете своята гледна точка пред ръководството. Често веднъж, когато проблемът е ясно определен и изразен, ръководството може да бъде по-открито за обсъждане на възможни решения. Но не е задължително да Ви помогне. Особено, ако има ситуация с т.нар. “връзкари”. Тогава е добре да осъзнаете, че Вие сте там специално, защото ръководството е наясно, че Вие ще работите вместо някой друг, за двама, за трима, но без да Ви се заплаща за труда и без да има значение какво Ви струва това.

4. Разглеждане на други възможности

Ако ситуацията продължава да се влошава и не се очертава промяна, значи е време да се обмисли намирането на ново работно място. Има много организации, които ценят и подкрепят своите служители и е важно да се помни, че винаги има възможности за промяна.

Важно е да не се забравя, че всяка ситуация е уникална и най-добрият подход може да варира в зависимост от специфичните обстоятелства. По-важното е да сте отворени за промяна и да търсите решения, които най-добре отговарят на вашите нужди и цели. Помнете, че винаги имате правото да търсите работа, на която се уважават вашите умения и усилия.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top