Защо хора в зряла възраст започват употреба на наркотици?

наркотици Преди да започнем, е важно да подчертаем, че употребата на наркотици е комплексен проблем, който засяга хората без оглед на възраст, раса, пол или социално-икономически статус. Въпреки че младите хора са най-изложени на риск от злоупотреба с наркотици, все по-често се наблюдава и увеличение на употребата на наркотици сред хората в зряла възраст.

Този материал ще разгледа няколко основни причини, поради които хората в зряла възраст може да започнат употреба на наркотици.

1. Отчуждаване и социална изолация: Зрялата възраст може да донесе със себе си изменения в социалния живот, включително загуба на близки, развод и други. Преминаването през тежки събития може да доведе до изолация и отчуждение, които са сред факторите, повишаващи риска от употреба на наркотици.

2. Справяне с болка и хронични заболявания: С годините, хората могат да страдат от различни физически болки и заболявания. Наркотиците (особено опиоидите) могат да бъдат употребявани в опит за контролиране на болката, което може да доведе до зависимост.

3. Психични проблеми: Наркотиците могат да бъдат употребявани в опит за облекчаване на симптоми на някои психични заболявания, сред тях и депресия.

4. Злоупотреба с лекарства: Особено обезпокоителен е растящият брой случаи на злоупотреба с лекарства сред хората в зряла възраст. Тези лекарства, които често се предписват за контролиране на болка или психични заболявания, могат да бъдат пристрастяващи и да доведат до употреба и на други наркотици.

5. Неизпълнени желания или решения: Някои хора в зряла възраст може да изпитват разочарование от живота си и да търсят изход в наркотиците като начин за бягство или спасение от съществуващата ситуация.

Въпреки всичко това, е важно да се знае, че има помощ и подкрепа за всеки, който се бори с употребата на наркотици. Никога не е късно да се потърси помощ. Квалифицирани да я предоставят са психиатрите. Може да се посети за повече информация и професионално съдействие сайтът на:

ДЪРЖАВНА ПСИХИАТРИЧНА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НАРКОМАНИИ И АЛКОХОЛИЗЪМ:

https://dpblna.org/

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top