Психолог

Разделени по време на корона вирус

корона Писмото:

Здравейте, Мария!

Поредна вечер, в която не спя. Но този път реших да си излея мъката тук. С приятеля ми сме разделени от седмица. Аз се прибрах в родния си град, но всичките ми неща са при него.

Пишем си и тази вечер му казах, че искам да се прибера при него, защото не искам да е сам в този момент. Не бил сам, имал си ракия и играел на играта. А и имало блокада по пътищата. Това е вярно, но с автобуса все ще стигна някак си.

За какво се скарахме ли? Ами и аз не знам точно какво го ядоса. Може би съм казала нещо, което не е искал да чуе. Бях изнервена, преди цикъл, а точно тогава говоря глупости само.

Искаше да се разходим, но обявиха извънредното положение и реших да си остана вкъщи. Казах му, че винаги когато е искал да излиза, не съм го спирала. После стана въпрос за бившия ми личен лекар (смених го скоро) и му казах, че е добър. Той се ядоса и поиска да се върнем, за да скъса молбата, която подадох за него. Не му позволих, но недоумявам как може да побеснее за подобно нещо, наистина беше бесен.

Излезе, и когато се прибра, седнахме да говорим. Беше много ядосан и изнервен, но всички сме в това положение сега. И двамата не работим, но имаме спестявания за известно време. Не спирам да си търся и работа –  каквото намеря. Това се опитах да му обясня, но, уви.

В яда си ми каза, че вече не е сигурен дали иска да имаме дете, а това ме нарани страшно много. Борим се за дете, откакто живея с него – вече 6 месеца, а другият месец правим 1 година, откакто сме заедно.

Не разбирам поведението му сега. Пишем си, сякаш всичко е нормално, а реално не сме заедно. Казах му, че, ако е искал да ме нарани, е успял. Отговорът беше, че няма време да се нараняваме и че има по-важни неща.

Не го разбирам. Не зная как да постъпя и  какво да правя. Когато тази вечер му казах, че искам да се прибера и че с автобуса се минава по-бързо, ме попита дали си давам сметка какви ги върша. И какво толкова ще свърша, по дяволите? Ще се прибера при него, вместо да седя тук и ще си бъдем заедно.

Не знам какво да правя вече. Да чакам да ме повика при себе си, или да тръгна веднага? Не съм сигурна дали няма да ме отблъсне, когато ме види пред вратата. Обърква ме по този начин. Оставих на него да реши какво ще правим, но решение няма. Не казва нито „ела“, нито обратното. Какво прави всъщност? Опитва се да ме накаже ли или просто се прави на обиден? Имам нужда от логичен отговор, защото аз не мога да намеря такъв!

Александра

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Александра!

В момента временно сме в една необичайна ситуация, в която е напълно ОК да се чувстваме тъжни, напрегнати, объркани. Извънредните мерки са нещо, с което не сме свикнали, защото те водят със себе си ограничения, а никой не иска да му се ограничава правото на свобода.

Разбирам Ви. Разбирам и това, че приятелят Ви сега най-вероятно също е изнервен заради обстановката в страната, защото се чувства безсилен да промени, каквото и да било (това се отнася за всички ни).

Приемете сегашната ситуация като изпитание за Вашата връзка. Ако наистина се обичате, извънредното положение няма да промени взаимоотношенията Ви. Напротив – това ще Ви сближи и ще усетите колко много се обичате и не можете един без друг. И запомнете – това положение е временно. Няма да е вечно.

Използвайте момента, за да се чувате с приятеля Ви по телефона, да се виждате онлайн… възползвайте се максимално от възможностите, които техниката предоставя в днешно време.

Когато с него започвате да се карате, кажете му със спокоен тон, че положението в момента и без това не е ОК, за да всявате напрежение и във Вас самите. Аз не бих Ви насърчила да отидете при него, защото има наложени мерки за пътуванията и е възможно да си навлечете проблеми на главата.

Много е важно за Вас самата да се наспивате, да се храните, да сте активна дори и по време на криза. Правете физически упражнения вкъщи, отделете внимание на любимото Ви хоби, ангажирайте съзнанието си в положителна посока.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следва:
Писмото: Здравейте, Мария! Заради стеклите се обстоятелства се налага всички…
Cresta Posts Box by CP
Scroll to Top