Затворена в къщи по време на корона вирус

затворена Писмото:

Здравейте, Мария!

Заради стеклите се обстоятелства се налага всички да си стоим по къщите! Ами явно се оказа, че това е доста сложна задача (поне за мен), защото си стоя вкъщи вече месец, а времето е повече от страхотно в моя град. Повечето от приятелите ми излизат, но моите родители не ме пускат.

Зная, че има доста неща, с които да се разсейвам, но изпробвах всички варианти и като казвам „всички“, значи наистина всички – сготвих най-различни ястия, почистих целия апартамент, започнах да правя упражнения, правя си най-различни маски за лице и нокти, гледам филми и сериали!

И въпреки че всяко от тези занимания наистина те заинтригува, аз отново не знам какво да правя (имайки предвид, че съм на 16 г. и уча, но и това не ми помага).

Честно казано, колкото и да ме е срам да го призная, от време на време си поплаквам малко, защото просто се ядосвам и съм станала много по-чувствителна от преди.

Остава още цял месец, докато приключи целият този цирк, но за жалост дори не е сигурно, че ще е само месец. След като ви разказах надълго и нашироко за моя проблем, от вас искам само да ми кажете –  Как да направя така, че да не усетя кога е минало времето?

 Христина

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Христина!

В сегашната необичайна ситуация е напълно нормално да сте по-чувствителна, отколкото преди. Извънредното положение в страната е предпоставка за най-различни емоции – тъга, страх, повишена чувствителност, апатия. Всеки реагира на ситуацията различно.

Разбирам напрежението, което Ви създава социалната изолация. Хората сме социални същества и сме свикнали да общуваме, да се виждаме с приятели, да разнообразяваме времето си и навън. Ще Ви кажа нещо – Вие донякъде сте щастливка. Защо? Поне учите, “посещавате” училище, макар и дистанционно. Това би трябвало да обзема по-голямата част от ежедневието Ви и времето и съзнанието Ви да са ангажирани с училищна дейност – домашни, контролни и т.н.

Представете си например един човек, който сега не ходи на работа и денят му минава в гледане на ТВ, пред телефона, на телефона… и нещо от този сорт.

За съжаление много хора в момента живеят така. Но нека да не забравяме, че това положение е временно. Нормално е приятелите Ви да Ви липсват. Защо не си организирате онлайн срещи, пиейки кафе например така, както сте го правили преди?

Също така се грижете и за психичното си здраве – слушайте релаксираща музика, медитирайте, правете физически упражнения и ще видите как ще се чувствате ОК. Недейте да фатализирате настоящата ситуация.

Много скоро всичко ще е постарому. Това, което трябва да направите сега, е да поемете отговорност за Вашето здраве и това на близките Ви и да следвате инструкциите, които ни се подават, за да можем да излезем бързо от извънредното положение. А то, както казах, няма да е вечно!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top