Петли пеят на ранина

петли Петли пеят на ранина. Теглят утрото. А то сънено, дърпа се. Но ще доходи. Защото петли пеят на ранина. Селото види в петела една манджа. Да не се затрие коляното на Венеца на творението. И в другия хвъркат свят видят манджа. А когато е приоритет плюскането, утрото трудно иде.

И въпреки селото петлите теглят заранта. Те са наясно, че селото види в тях една манджа. И че няма да бъдат щадени. Но теглят слънцето. А то, сънено, не е на кеф, дърпа се. Но петела го вплита в своята песен. Омотава го с думи и багри и когато сети своята сила, тегли яко. А людете турят на петела зърно, котва. Турят ограда, турят покрив и бодлив тел. Защото живия петел е жив фризер.

И тука е смешното. Людете правят фризер от горещото слънце. И не им се получава. В петела живее надежда. В свободата винаги живее надежда. И когато людете се опитват да турят една надежда във фризер, то е смешно. Защото смехът е песен на петел, дето е оплел слънцето и тегли яко. А селото се мисли за град. Иска да бъде тихо. Иска да бъде чисто и никой да не смущава реда на градските селяни.

Селото закусва кроасан с изкуствено мляко. Изкуствена котка се гали в нозете на изкуствена дама. Изкуствени чувства, изкуствена трева. И един естествен петел ври в тенджера, защото трябва да се плюска. И над всичко това слънце няма.

Петли пеят на ранина. Въпреки модерният свят, теглят заранта на едно мечтано минало несвършено. Зарадвайте се. Несвършено е. Защото има петли изкукуригали.

Автор: Иван Луджов

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top