Сън

сън Сън съм сънувал. На самодивско игрище пеперуди пърхат. И пчели тичат да носят кофи нектар. И моми и момци сбор сборуват. Люлки се връзват за вековни дъбове. Шарени люлки, китени. И като мома запее дружки и отгласят. Яки левенти запрятат бели ръкави да люлеят своте изгори. Да ги замаят и да им вземат цветето. Но и да не ги плашат, че са моми плашливи, нежни и благонравни. И в старата гора еква камбана. Възнесение, изкачване, свобода.

Сън съм сънувал. А едни люде пишат сценарии за всенародни веселия. Трибуна, певица, скари и сергии. Камбаната, ако се вреди в глъчката, хубаво, вредила се е. И танци адаптирани, трева покосена, плакати и забавления, снимки с омаломощен питон.

И ме питат: “Де е змеят, за който разказваш. Доведи го на всенародните веселия, ще те вместим в програмата.”

Хората чакат сценарий за веселие, за свобода, за живот. Отвикнали са да правят спонтанни неща. Да пеят с цяло гърло, да се смеят, да плачат без сценарий и режисура. И ако помоля някой да запее народна песен от душата си, ще бяга. Защото трябва да репетира, да се консултира и соанира и едва тогава да запее. А песента е болка, смях, революцив. Репетиция за революция няма.

Сън съм сънувал, защото от сън съм вадил. И вадя и змей, и змейца, и свет, и светия. А репетирано възнесение не съм сънувал. Змей на бунище не каца. И вечерята след тайната вечеря е без сценарий.

Автор: Иван Луджов

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top