Психолог

Искам да съм нормална 15-годишна тийнейджърка

тийнейджъркаПисмото:

Здравейте, Мария!

Аз съм момиче на 15 г. и имам по-малък брат, който е почти на 11 г., и трябва постоянно да го гледам, когато сме вкъщи. Не ми дават да излизам вечер по различните клубове заедно с моите приятели. Дори не ми дават да отида през деня пред съседния блок, където се събират много деца и играят. Преди половин година пропуших и нашите още не са ме усетили и се надявам да остане така. Знаят ми паролата за социалните мрежи и ми четат съобщенията. Всичко е много дразнещо. Сега съм в 8-ми клас и се преместих в ново училище, но изобщо не ми харесва и искам да се върна в старото. Всичко, което искам от нашите, е да ме оставят на мира, да разберат вече, че не съм малка, и да не ме превръщат в детегледачка. Не ми дават да излизам с приятели и когато видят, че съм в някое кафене през деня, веднага следва наказание. Моля Ви, помогнете ми, защото това, което може да стане, е възможно да има фатален край, защото, ако не започна сега стъпка по стъпка, опитвайки всичко, когато навърша 18 г., ще започна всичко едновременно. Имам гадже, което е с 3 г. по-голям от мен и го харесвам, но нашите не знаят, защото ще ме накарат да го зарежа. Когато поискам да говоря с тях за това, че вече не съм малка и трябва да ме пускат да излизам вече както през деня, така и вечерта те ми се карат и ме правят на 5 стотинки. Не знам как ще реагират, когато разберат, че пуша. Те ми казаха, че ако пропуша, ще ме накарат да изям една кутия с цигари и ще ме пребият. Излизам, когато те ми кажат, и то с тях. Имам всичко материално. От това не мога да се оплача, но не ми трябват всички тези неща, щом не мога да бъда нормална 15-годишна тийнейджърка. Благодаря Ви предварително! Деси

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Деси!

Трудно е да Ви дам съвет, особено когато се случват какви ли не неприятни ситуации по дискотеки, клубове, купони. Как тийнейджърите записват всякакви неща на мобилните си телефони и след това ги качват по всички възможни сайтове, как се злоупотребява с алкохол и всякакви други вещества, как се правят какви ли не неприлични дейности от сексуален тип. Какво да Ви кажа? Понеже има всякакви средства за предаване на информация, всичко стига до ушите на родителите на тийнейджърите. И те как да реагират – искат да опазят децата си. Но дотук с тяхната страна на нещата. Вие все пак сте живо същество, най-вече социално същество, което има нужда от контакти с околните. И никой не може да Ви затвори, никой не бива да Ви ограничава свободата до такава степен, че да се чувствате неадекватна спрямо другите. Хубаво ще е да намерите балансирано решение с родителите си. Няма причина защо да не Ви пускат на приятелски партита, пижамени купони и т.н., при положение че имат връзка с Вас нонстоп и могат да разчитат на някой по-възрастен. Всичко това е хубаво да се преговаря спрямо добре свършени задължения вкъщи, добри оценки. Когато започнете да се държите като момиче, което знае какво е отговорност, и сте готова да я понесете, и вдъхвате доверие, тогава родителите Ви ще са по-спокойни.

Относно пушенето – не съм аз човекът, който да Ви каже дали да пушите, или не, но съветът ми е да опитате да спрете този навик. Не заради родителите си, а заради Вас самата. Когато спрете цигарите, веднага ще се почувствате по-здрава, ще спрете да кашляте и да се задъхвате. Ще имате повече енергия. Вкусовите Ви усещания ще са по-добри. Ще имате по-бели зъби и хубав дъх. Ще се гордеете със себе си. Ще контролирате живота си повече. Ще имате повече пари за харчене. Замислете се и над здравословните проблеми, които тютюнопушенето предизвиква (пример: рак на езика).

Явно се налага от време на време да гледате брат си и Вие като “кака” ще трябва да се примирите с това. Извличайте полезното от житейската ситуация. Ще се научите да бъдете по-организирана, по-самостоятелна.

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следва:
Мнението вървеше във вид на улично кутре и си диреше…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top