Изграждане на личностен брандинг

брандинг Представете си следната ситуация. Управител сте на малка фирма. Предстои ви важна бизнес среща и искате една огромна фирма да стане ваш клиент. Имате какво да предложите, но… Това е нужно за вашия бизнес, а на големия в играта, усещате се, че просто не му пука- дали с вас или без вас. И изобщо е цяло чудо, че се е стигнало до срещата очи в очи. Как би могъл да протече един такъв преговор? Вариантите са много, но несъмнено най-лошият от тях е, да застанете пред представителя на голямата фирма с излъчването на отстрелян заек и да не успеете да се аргументирате защо големият в бизнеса да се довери на вас, малкия и с къде по-скромни възможности.

В една такава ситуация на тежки преговори, един от възможните полезни трикове, от торбата на психолога, който мога да препоръчам, е т. нар. личностен брандинг.

За какво става въпрос? Брандинг- това е понятие, идващо от маркетинга, където то е формулирано по следния начин:

Брандингът е комплекс от действия, които водят до изграждане на благоприятен имидж за продукт, за компания или за даден човек. В маркетинга, брандингът е начин да бъде мотивиран някой, който има потребност от даден продукт, компания или човек, да го опознае, да го хареса и да му има доверие, което се дължи на реално притежаваните от продукта, компанията или от човека качества.

Ако има наличие на измама, то тогава не може да съществува брандинг и се получава всъщност точно обратното на това, което се цели- вместо популярност на положителното у даден продукт, компания или човек, масовост добива всичко отрицателно.

Примери за това могат да се дадат много от родната ни действителност. Гледа човек някоя реклама, харесва си продукта и отива да си го купи, а той се оказва некачествен. Втори път такъв човек няма да повтори грешката си да си купи не само този продукт, но и каквото и да било друго от дадения производител. Не само това, но и ще се оплаче на всички около себе си от несполучливата покупка и приятелите и познатите му също няма купят нищо от дадения производител.

Обратното- ако една добре направена реклама мотивира човек да си купи даден продукт и продуктът отговори на очакванията, тогава този продукт може да се окаже препоръчван и в резултат и доста популярен, както и производителят му. Марката става символ на качество и хората я предпочитат и купуват всичко от дадената марка, разчитайки на качеството. Ако производителят развали качеството на някой продукт, рискува да му паднат продажбите и на други продукти, независимо от качеството им.

В бизнес психологията, брандинг е комплексът от действия, които водят до отличаването на вас самите от всички останали. Формирането на брандинга на личността е формирането на онова, с което искате да бъдете запомнени от околните и качествата, върху които искате да акцентират другите, когато се сещат за вас. Съставна е на изграждането на социална известност на база реалните ви качества като личност и е умение как да си създадете в обществото такъв имидж, който ще спомогне да осъществявате положителна комуникация с околните. Все полезни неща, когато се водят сложни бизнес преговори и освен всичко останало, е нужно и да се грабне вниманието на отсрещната страна с едно запомнящо се личностно представяне.

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top