Проблем в секса след опит за изнасилване

проблем Писмото:

Здравейте, Мария! Реших да се допитам за един проблем първо до Вас, преди да предприема други действия. С приятелката ми сме заедно от вече една година. Секс не сме правили, като причината за това е, че са се опитали да я изнасилят две години, преди да се запознаем. Случило се е, когато е била на 18, а сега е на 21. Аз съм единственият човек, на когото е споделила. Даже в началото на връзката ни беше супер предпазлива и затворена и доста дълго се борих, за да й докажа, че може да ми се довери. В момента съм може би най-близкия й човек, поблизък дори от родителите й. Било е само опит и не е имало проникване, обаче шокът е останал и сега й пречи да ми се отдаде напълно.

Любовната игра я има и протича супер, но дотам. Има много лошо мнение за психотерапевтите и ще е почти невъзможно да я накарам да се допита до специалист, така че какви съвети бихте могли да ми дадете, за да превъзмогнем този проблем? Каква литература евентуално бихме могли да прочетем, за да се справим? Благодаря Ви предварително!

Георги

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, Георги!

Радвам се, че искате да помогнете на приятелката си. Истината обаче е, че без професионалната помощ на психолог нещата ще се случат много бавно. Щом за една година тя не се е отпуснала, значи не е преживяла все още травмата от опита за изнасилване. А тази травма се преодолява с помощта на специалист. Не зная защо приятелката Ви е предубедена към психолозите и психотерапевтите, но може да й обясните, че те са специалистите, които помагат човек да се справи с проблемите си по безболезнен начин и да заживеят спокоен и щастлив живот. Те не задават въпроси насила, не очакват отговор на момента, не “дълбаят” в раната болезнено. Може да предложите на приятелката си да пробва да се консултира с психолог онлайн. Директният контакт по този начин липсва (въпреки че не е особено препоръчително) и е възможно тя да се отпусне в споделянето. Това, което мога да Ви кажа засега, е да продължавате да отделяте време на сексуалните игри. След като няколко пъти сте си дали това внимание, без да се вманиачавате по финалната права, съвсем естествено би трябвало да преминете и към същинската част. С малко търпение всичко ще се постигне, но приятелката Ви задължително трябва да отработи травмата.

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top