Сомнилоквия – говоренето на сън

Сомнилоквия Сомнилоквия – това е терминът, с който се обозначава говоренето на глас по време на сън. Говоренето на сън може да е от силно, та до неразбираемо мрънкане. Обикновено се случва през  REM фазата на съня. Това е времето, когато се сънува нещо. Именно тогава се случва т. нар. моторен пробив и думите, изречени в съня, се произнасят на глас. Но изследванията с полисомнография (запис на съня) водят до откритието, че може да се стигне до говорене на сън по време на всяка една от фазите на съня.

Дали състоянието е патологично или не, се определя единствено от лекар в зависимост от честотата, с която се случва, както и от други фактори, част от които може да са свързани с нарушения в съня (примерно кошмари), с депресия, със стресови състояния, алкохолизъм и други. Много рядко може да бъде свързано с психични заболявания.

В повечето случаи състоянието да се говори по време на сън е напълно безопасно. Единствено може да предизвика уплах и притеснение, когато една такава реч бъде взета по-сериозно, отколкото тя е.

Трудно е да се определи при каква част от хората се появява това състояние, тъй като не е нещо, което се запомня. Затова и в литературата има противоречиви данни по този въпрос.

Едно от интересните разновидности на говоренето по време на сън е, когато то се извършва на чужд език. Такова нещо се случва изключително рядко и то главно, когато езикът е бил придобит в детските години и после не е ползван дълго време, а човекът забравя, че е имал сблъсък с този чужд език и го е знаел.

В редки случаи се налага лекар да назначи медикаментозно лечение. Съществуват различни методи за облекчаване на симптомите, включително изменения в режима на сън и справяне със стрес, които можете да обсъдите с мен, психолог Людмила Боянова, като се възползвате от заявка за онлайн консултация от тук:  КЛИК

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

🔥 За консултация по имейл с психолог Боянова: КЛИК

снимка: pixabay.com

Последвайте психолог Людмила Боянова във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psiholog.boyanova/

Scroll to Top