Сомнилоквия – говоренето на сън

СомнилоквияСомнилоквия – това е терминът, с който се обозначава говоренето на глас по време на сън. Говоренето на сън може да е от силно, та до неразбираемо мрънкане. Обикновено се случва през  REM фазата на съня. Това е времето, когато се сънува нещо. Именно тогава се случва т. нар. моторен пробив и думите, изречени в съня, се произнасят на глас. Но изследванията с полисомнография (запис на съня) водят до откритието, че може да се стигне до говорене на сън по време на всяка една от фазите на съня.

Дали състоянието е патологично или не, се определя единствено от лекар в зависимост от честотата, с която се случва, както и от други фактори, част от които може да са свързани с нарушения в съня (примерно кошмари), с депресия, със стресови състояния, алкохолизъм и други. Много рядко може да бъде свързано с психични заболявания.

В повечето случаи състоянието да се говори по време на сън е напълно безопасно. Единствено може да предизвика уплах и притеснение, когато една такава реч бъде взета по-сериозно, отколкото тя е.

Трудно е да се определи при каква част от хората се появява това състояние, тъй като не е нещо, което се запомня. Затова и в литературата има противоречиви данни по този въпрос.

Едно от интересните разновидности на говоренето по време на сън е, когато то се извършва на чужд език. Такова нещо се случва изключително рядко и то главно, когато езикът е бил придобит в детските години и после не е ползван дълго време, а човекът забравя, че е имал сблъсък с този чужд език и го е знаел.

При откриване, че човек говори на сън, не е правилно да бъде прекъсван и буден, а на речите, които казва, не трябва да се обръща внимание, тъй като те не са продукт на съзнателна мисъл. Може да се поговори с човека по този въпрос, но чак след като се събуди.

За да се избегне говоренето на сън, когато то не е патологично състояние, не пречи да се пробват някои от следните препоръки:

– да се отдели достатъчно време за почивка;

– да се сведат до минимум източниците на стрес, тревоги и притеснения;

– да се ляга да се спи и да се събужда от сън по едно и също време;

– да не се употребяват тежка храна и алкохол преди сън;

При съмнения за проблеми със сомнилоквия, правилният подход е да се потърси консултация с лекар.

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

Следва:
Курт Кофка (Kurt Koffka, 1886-1941) е немски психолог. Той е…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top