Курт Кофка

Кофка Курт Кофка (Kurt Koffka, 1886-1941) е немски психолог. Той е роден на 18.03.1886 г. в Берлин, където израства и завършва университет. Кофка проявява още тогава доста голям интерес към естествените науки и към философията. В резултат на това той изучава психология при Карл Щумпф, като през 1909 г. и получава докторска степен.

През 1910 г. Кофка започва да си сътрудничи с Вертхаймер и с Кьолер по линията на Франкфуртския университет, а на следващата година получава място в университета в Гисен, който е на около 40 мили от Франкфурт, където работи до 1924 г.

По време на Първата Световна война той работи в психиатрична клиника, помагайки на ранените с черепно-мозъчни травми, а също така и на страдащите от афазия.

Курт Кофка, заедно с Макс Вертхаймер и Волфганг Кьолер, е почитан като основател на движението на гещалт-психологията. През 1927 г. Кофка е професор в колежа в Нортхемптън в САЩ. Заедно с М. Вертхеймер и В. Кьолер той издава списанието «Psychologische Forschungen».

Кофка и неговата работа изиграват огромна роля за разпространението на гещалт- психологията в международен план. Той чете лекции в САЩ и във Великобритания в началото на 20-те години на 20 век, което спомага за популяризацията и. А основното му съчинение “Принципи на гещалт- психологията” (1935г.) е фундаментално за гещалт- психологията.

Той е и първият от средата на гещалт-психологията, който се обръща към изследване на психическото развитие на детето- 1921година. Възгледите му са, че ученето е идентично на перцептивната организация и е насочено към това да се възстанови равновесието на перцепциите. Доразвива идеята, че психичното развитие е резултат от взаимодействие между вътрешни (наследствени) фактори и външни (заучени от средата) условия.

През последните години от живота му, изследванията на Кофка са насочени към изучаване на цветното зрение и перцептивната организация.

Курт Кофка умира на 22.11.1941 г. в Нортхемптън, САЩ.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

 

Scroll to Top