Партньорът ми е нерешителен

партньорътПисмото:

Здравейте, Мария!

Имам нужда от съвет относно проблем между мен и партньорът ми. Ситуацията е следната – връзката ни е от 4 години, но се познаваме и сме близки приятели от 10 години. Всичко започна на шега – забранена любов, силна и изпепеляваща. И двамата бяхме семейни по онова време, с деца. След известно време започнахме да правим планове да се съберем, да бъдем щастливи. Преди 2 години аз напуснах съпруга си и оттук започна кошмарът. Моята бъдеща половинка направи същата крачка, но много трудно, едва преди месец.

2 години живеех в някакъв кошмар като любовница. Неговата половинка беше наясно със ситуацията, знаеше за мен, но не му позволи да продължи живота си. Започнаха обвинения какъв е егоист, че не му пука за децата му (а те са неговата най-голяма слабост), че е лош човек, безотговорен и все такива „красиви“ думи. На него това му повлия, понесе целия товар на гърба си, пое цялата вина за нещастието на всички ни. Затвори се в себе си, спря да разговаря с мен, спря да споделя. А твърди, а и аз го знам, усещам го, че още ме обича, както преди.

Сега вече е сам, изнесе се, но открито ми заяви, че има нужда да си почине, да поживее сам, без да се съобразява с никого. Не искал от една примка да влиза в друга. А на мен ми е много трудно, чаках го толкова време, толкова страдах, че не е до мен и сега, когато трябва уж всичко да е наред, то не е.

Търпението ми е изчерпано, понякога го обвинявам, плача, изисквам, знам, че го притискам, но не мога да се сдържам. Много съм объркана, не знам какво да правя.

Не мисля, че го ограничавам, живеем отделно, той излиза с приятели редовно. При мен идва 2-3 пъти седмично. Не му държа сметка къде е, с кого е, какво прави.

Просто понякога искам да се съобразява с мен, да ме включва в плановете си, а той не го прави. Каза ми: „Не се съобразявай с мен, искам да си поживея малко“. И въпреки всичко ме обича, знам го.

Напоследък много често се случва в съня си да започне да ме прегръща и целува като луд. Имам чувството, че тогава съзнанието му се освобождава от всички глупости и е най-истински.

Сигурно написаното звучи много объркано, но е такова и в главата ми. Благодаря предварително за труда, който ще си направите, за да го прочетете. Моля ви, посъветвайте ме как да му дам тази свобода и в същото време да го запазя до себе си? Само да добавя, че в предишната си връзка той е бил много ограничаван и потискан и аз съм свидетел на това. И той винаги е премълчавал само и само мир да има. Още веднъж благодаря!

lostinlove

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте, lostinlove! Няма нужда да му давате свобода. Той я има. Живеете отделно, не му държите сметка къде е, с кого излиза и кога ще се прибере, не го притискате с каквото и да било. Явно той наистина е много объркан в момента и има нужда от повече лично време за себе си. Разбирам и Вашата позиция. Обичате го, искате да сте заедно, цялата ситуация Ви измъчва. Но имайте предвид, че ако започнете да го притискате, може да го загубите. Засега проявете търпение и разбиране. Понякога само си мислим, че знаем как ще ни се отрази конкретна ситуация, но когато тя се случи и я изживеем действително, виждаме, че тя ни се отразява по по-различен начин. Същото е и с този мъж. Успех!

Отговор от lostinlove:

Здравейте отново, Мария, и благодаря за бързия отговор! Снощи си говорихме с господина. Оказва се, че той изпитва огромно чувство за вина спрямо децата си, че се опитва да гради своето щастие (връзката си с мен) върху тяхното нещастие (защото те били нещастни от факта, че той не живее вече с тях). Как да му помогна, как да му покажа, че това не е вярно? Ако той е щастлив, и те ще са щастливи.

 Отговорът на психолог Коева:

Здравейте отново, lostinlove! По принцип е така – ако той е щастлив с Вас, би трябвало и близките му да са щастливи (в случая – децата му). Вие само може да му кажете какво мислите, но думите и действията трябва да произлизат от него. Той, като баща, да поговори с децата си. В този случай трябва да се вземат някои определени фактори като например възрастта на децата. На едно малко дете трудно би могло да се обясни въпросният казус. Нетърпелива сте, желаете нещата да се случват тук и сега (да, зная колко много сте чакала този момент), но се опитайте да проявите повече търпение. Иначе наистина рискувате да загубите този мъж. В момента той е напрегнат, периодът, в който се намира, не е лесен, но вярвам, че това е просто временно.

Още веднъж успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

Следва:
Писмото: Здравейте. Мария! Това е първото място, на което ще…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top