Волфганг Кьолер

КьолерВолфганг Кьолер (Wolfgang Kohler, 1887-1967) е немски психолог, сред основателите на гещалтпсихологията. Той е роден в Естония през 1887г. През 1922 г. е назначен за директор на Берлинския университет, а през 1935 г. си подава оставка от там в знак на протест срещу вмешателствата на нацистите в университетските дела и заминава за САЩ. През 1955 г. Кьолер става сътрудник в Института за перспективни изследвания към Пристънския университет, а през 1958 г. – професор по психология в Дартмутския колеж. Кьолер умира в Енфилд през 1967 г.

В. Кьолер поставя началото на зоопсихологията, еволюционната психология, която изследва еволюционното съзряване на психичната структура.

Интересите на Кьолер са насочени към експерименти с човекоподобни маймуни. Вълнува го как те разрешават зададен проблем или задача. За целта на тавана на клетката има разпръсната храна, а около маймуната са разпръснати или кубове с ралични размери, или специални пръчки, които чрез съединяване образуват една пръчка. Кьолер наблюдава дали животното ще се сети да ги употреби, за да достигне до храната. В началото маймуната не ги използва. В определен момент обаче активността и намалява. Тя започва да проучва средата. В резултат на това накрая подрежда кубовете по начин, позволяващ и да се качи на тях, за да достигне до храната или пък си сглобява пръчката и пак достига до желаната от нея крайна цел.

Кьолер акцентира върху момента, когато активността се ограничава. Обозначава го с понятието „инсайт“. Това е моментът, когато се проучва средата и се избира решението, водещо до постигането на крайната цел, т.е. наличното като елементи в средата и възможностите на индивида се обединяват в гещалтна структура, наричана от Кьолер – „познавателен гещалт“.

Интелектът, според Кьолер, може да бъде дефиниран като способност за решаване на проблеми от разнообразен характер. Своята теория в тази насока той разгръща в своята книга: „Интелектът на животните“.

Кьолер е автор на множество научни работи и един от основателите и редакторите на списанието Psychologische Forschung, а неговата книга Gestalt Psychology, публикувана през 1929 г., се счита за най-значимото изложение на позицията на гещалт психологията.

Теориите на Кьолер имат огромно влияние в средите на учените.

За вас подготви: психолог Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

BulgarianEnglish
Scroll to Top