Приятелят ми посещава сайт за запознанства

запознанства Писмото: Здравейте, Мария! Аз съм на 45 г., разведена, и имам син на 24 г. Приятелят ми е на 43 г., не се е женил досега. Намерих го в сайт за запознанства. Имаме връзка от 5 г., която все още крием от родители и приятели.

Темата за чувствата и плановете ни засега са табу. На коментара, че не се чувствам обичана, получих отговор, че не е така, но му е трудно да показва чувствата си. А за бъдещите планове каза, че все още не е готов. Ужасно много се притеснявам, че все още не е прекратил регистрацията си в сайт за запознанства. Имам всичките му пароли и зная, че не пише с никого там, но все още разглежда профили на доста по-млади жени.

Въпросът ми е дали имам право да му търся сметка за това. Не съм сигурна дали да продължавам тази връзка. Преди 4 г. той предложи да се разделим, а аз се съгласих, но отложих във времето. Това лято аз предложих да се разделим, но той не се съгласи, дори се извини за поведението си.

Не зная да продължавам ли? Истина е, че много го ревнувам, а нямам сериозно основание освен сайта. Да се примиря ли? Много го обичам и изобщо не се вълнувам от други мъже. Нямам желание да се запознавам с никого.

Благодаря Ви предварително. Svetlana

 

Отговорът на психолог Коева: 

Здравейте, svetlana!

От писмото Ви не успях да разбера защо връзката Ви с този мъж е тайна и я криете от останалите? Тайната ще започне да ви тежи и ще усещате все по-голямо напрежение и тревожност. Затова по-добре дайте честен отговор на себе си и се запитайте дали тази връзка ви кара да се чувствате щастлива или притъпява положителните емоции.

Разбирам, че ви е неприятно, когато забелязвате, че мъжът до вас разглежда профили на други жени и влиза в сайтове за запознанства. По принцип има хора, които просто обичат да разглеждат снимки на потребители, без да осъществяват комуникация, или “срещата” от виртуалното пространство да премине в реалното. Но все пак е добре да поговорите с него и да му споделите всъщност какво чувствате и какви емоции у вас предизвиква поведението му. Вие сте сигурна, че той не си пише с други жени, но въпреки това може да проведете разговор по тази тема, за да чуете и неговата гледна точка.

Може би през повечето време сте нервна и неспокойна и съм склонна да вярвам, че често надниквате в електронната му поща или в телефона. Хубаво е да не ви става навик, защото по този начин доверието помежду ви просто ще се изпари. На въпроса ви дали да му търсите сметка за това, бих могла да кажа, че не е станало нищо толкова драматично, за да си създавате излишни главоболия.

Вярвам, че разговорът помежду ви ще даде отговори на още въпроси, които ви измъчват.

 

Отговор от svetlana:

Здравейте отново, Мария!

Много Ви благодаря за бързия отговор и бих искала да изясня – крием се, защото му е трудно да признае, че има връзка. Не го обвинявам, защото и аз не зная как бих го представила на близките си. Няма адреналин, а по-скоро стрес /когато позвъни майка му, аз изтръпвам/. Наистина усещам напрежение, дори и понякога яд. Наистина не се чувствам нито щастлива, нито спокойна.

Но, когато си спомня за предишния си брак, си мисля, че това са женски глупости. Затова и съм тук – не съм сигурна дали това не са глезотии и липса на сериозни проблеми. Оплаквам се, но съм с един прекрасен човек, спокоен, мил, грижовен и не на последно място финансово стабилен, което води до много и отличен секс.

Зная, че му е трудно да свикне с човек до себе си. Дори не можеше да спи до мен /сега вече е по-спокоен/. Не ми повишава тон, досега сме влизали в пререкания 2 или 3 пъти. Но аз все съм недоволна. Гони ме страхът, че ще ме остави и ще си намери друга приятелка. Не искам да го изнудвам, да го карам да прави неща, които не са му приятни, а в същото време сякаш ми се иска да съм в сапунен сериал. Вероятно имам нужда от приятелка, но обикновено приятелките са пристрастни и биха ме подтикнали към раздяла.

Затова предпочитам тук да напиша и да получа мнение. Колкото до сайта за запознанства – повдигнах въпроса няколко пъти, в резултат на което той влиза там вече по 1 път на месец, но явно не съм подходила правилно. Крие се, затваря се и това не е полезно за връзката ни.

Мария, много бих искала да продължим кореспонденцията. Забелязах, че когато човек напише и прочете за проблема си, той наистина започва да изглежда смешен и незначителен.

 

Отговорът на психолог Коева:

Здравейте отново, svetlana!

Вие не се чувствате щастлива и спокойна, защото трябва да криете връзката си. Страхувате се как биха я приели близките. В крайна сметка сте вече големи хора и е напълно нормално да създавате и да развивате интимни отношения. Има ли нещо толкова фрапиращо и притеснително в този мъж, за да ви е страх да го покажете? Той, от своя страна, пък не показва достатъчно зрялост, излизайки с извинението, че му е трудно да признае, че има връзка.

Относно сайтовете за запознанства – не мисля, че има нещо притеснително. Просто, както казах, има хора, които обичат да разглеждат снимки на потребители, без да се осъществява комуникация. Не му го забранявайте, защото често ответната реакция е “желание към забранения плод”. Всичко, което ни е забранено, изкушаващо и мистериозно, е желание да го имаме, така че се опитайте да запазите самообладание и подходете с разбиране. В момента се чувствате несигурна от тази ситуация и това е нормално, защото искате да задържите този мъж до себе си. Бих искала да ви насърча да напишете на лист хартия кои са вашите положителни качества, с какво може да се гордеете, кои са малките неща около вас, които ви правят щастлива. Правете си комплименти по 3 пъти на ден. Развивайте се в сфера, в която сте добра и в която може да покажете способностите си. Когато се почувствате уверена и привлекателна в собствената си кожа, страховете ви ще отминат и ще видите, че не е имало причина за притеснение. Истината е, че ние, хората, не можем да задържим някого, който не иска да бъде с нас, насила, така че радвайте се на топлите отношения, които имате с този мъж, и не мислете за евентуалния край на връзката ви, защото всъщност може никога да не се стигне до такъв. Не скъсявайте излишно щастието си с негативни мисли.

Може да се запишете в доброволни акции и кампании например. Така ще се запознаете с нови хора и ще имате шанс да създадете приятелски отношения. Също така има казуси от живота, за които решенията трябва да се вземат от нас самите, слушайки вътрешния си глас и интуиция, без намесата на странични лица.

Успех!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top