Пол Екман

Екман Пол Екман (англ. Paul Ekman) се е родил на 15 февруари 1934 година. Той е американски психолог, професор е в Калифорнийския университет, специалист е в областта на психологията на емоциите, междуличностното общуване, психологията и разпознаването на лъжата.

Може да се каже, че Екман е в основата на изучаването на връзката на емоциите с неволните изражения на лицето. Тази негова идея е подложена на научна критика, но въпреки това той добива огромна популярност и се превръща в доста търсен специалист в тази насока и го прави известен по целия свят.

Също така той е и вдъхновител и консултант на популярния тв-сериал “Излъжи ме” (“Lie to me”), като е прототип на неговия главен герой, доктор Лайтмън.

Благодарение на многобройните си приноси в сферата на изследването на разпознаването на лъжата и не само, през 2009 г. списание “Time” включва Пол Екман в списъка си със 100 най-влиятелни хора в света.

Пол Екман е посветил повече от 30 години в изучаване на теорията на лъжата и се явява един от най-добрите специалисти в тази област. От неговите услуги се ползват не само водещи политици, предприемачи, ръководители, но и разни министерства и агенции от САЩ.

Към 2011г. Пол Екман оглавява “Paul Ekman Group” — неголяма компания, която се занимава с разработването на методики и учебни устройства в сферата на изучаването на емоциите и микроизразяването.

Сред основните акценти в критиката на работата на Екман, е че няма универсални на израженията на лицето, а и тяхното възприемане зависи до голяма степен от културата, към която принадлежи човек. Също така са проведени научни изследвания, които доказват, че  хората могат да използват напълно различни изражения на лицето при еднакви емоции. В крайна сметка се доказва, че има по-голям шанс да се излови лъжа, ако се анализира речта, отколкото ако се следят емоциите.

Въпреки че до голяма степен е оборен, Екман остава в света на психологията като пионер в изследванията на лъжата и на невербалната комуникация.
 
За вас подготви: психолог Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top