За същността на една мечта

мечта Балон се издига в синьо небе. Дете плаче, изпуснало е първата си мечта. Успокояват го. Ще му купят друг, по-хубав. И детето разбира, че мечти се купуват, следователно се продават. И това дете няма да стане мечтател.

Друго дете, пръчка, тича и размахва дървена сабя. То е достоен рицар. Брани и помага. И изяжда шамарите, защото в къщи има розови пластмасови коне, а пръчката е мръсна. И престава да бъде рицар, да брани и помага. Рицар на розов кон видели ли сте?

И така малко и леко детето е вкарано в състезание. Кой ще си купи по-скъпа мечта, по-розов кон и по-дебела книга. И състезанието моделира детството, младостта и света. Кой е по – по – най.

Тишина. В ливадите едно дете спи в сеното. Истински кон бди над съня му. Детето изучава света от първо лице. И не пуска балона, не може да си го купи. И не пуска юздата. И препуска през усойни гори, пасбища с мащерка и звездни кошари.

То е бедно, презряно и жалено. То е дете, от което в края ще стане човек. Защото, когато мечтаеш, защитаваш и помагаш, има само една стъпка до човека.

Автор: Иван Луджов

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top