Улрих Найсер

Улрих Найсер е роден на 8 декември 1928 г. в Германия, в град Кил. Неговите родители го довеждат в САЩ, когато той е на 3 годишна възраст.

Първоначално Найсер изучава физика в Харвардския университет, но силно впечатлен от лекциите на Джорж Милър, той се прехвърля да следва психология.

Независимо от растящата популярност по онова време на привържениците на когнитивния подход, Найсер се ориентира към бихевиоризма, а в последствие се превръща в основоположник на когнитивната психология.

Приносът му е в сферата на изучаването на познанието. Определя го като процес, с помощта на който „входящите сензорни данни са подложени на трансформация, редукция, обработка, натрупване, възпроизвеждане и по-нататъшно използване… Познанието присъства във всички актове на човешка дейност.” (Neisser. 1967. P. 4). По този начин определя като обекти на изучаване от когнитивната психология усещанията, възприятията, въображението, паметта, мисленето и всяка друга психическа активност.

В процеса на своята работа Найсер изразява неудовлетвореността си от изследванията в областта на когнитивната психология, провеждани чрез създаване на изкуствени лабораторни условия в ущърб на изучаването на реалните житейски ситуации. Въпреки че е основоположник на когнитивната психология, Найсер е и най-големият и критик.

Чрез своята работа във връзка с когнитивната психология Улрих Найсер способства за преодоляването на множество шаблонни представи и открива нови пътища за постиженията на човешката природа.

Автор: психолог Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top