Роло Мей

мейРоло Мей е известен американски екзистенциален психолог и психотерапевт. Той е роден на 21 април 1909 година в неголямо градче, разположено близо до щат Охайо. Имал е трудно детство, родителите му били нискообразовани и не се грижили особено за възпитанието на децата си, а също така Мей се сблъсква и с развода на родителите си, и с умственото заболяване на своята сестра.

След като завършва училище, Мей е приет в университета в Мичигън, но не там е неговата среща с психоанализата. Той изучава по-късно психоанализа в Института за психиатрия, психоанализа и психология Уилям Алансон Уайт, където се запознава с Хари Стеком Съливан, президент и един от основателите на въпросния Институт. Разглеждането от страна на Съливан на терапевта като на съучастващ, а не като на страничен наблюдател и на терапевтичния процес като на увлекателно приключение, способно да обогате както пациента, така и лекаря, оставят у Мей дълбоко впечатление. Мей също така се запознава и с Ерих Фром, което също повлиява на изграждането на психологичната му концепция.

Когато е тридесет годишен, Роло Мей заболява от трудно лечимата по онова време туберкулоза. Това поставя неговия живот в опасност и започва да подкопава волята му и борбата му да живее. Поставен в една такава нелека ситуация, Мей започва да разглежда нещата от друг ъгъл- изучавайки състоянието си, той достига до извода, че безпомощността и пасивната позиция, възприета от психиката в този тежък момент, всъщност способстват развитието на болестта. Роло Мей забелязал, че болните, които се примирявали с положението, бързо угасвали пред очите му, а онези, които се борели, обикновено и оздравявали.

Именно в това откритие се състои и неговият принос в психологията- да се направи така, че да има активно вмешателство в личността, за да вземе човек в ръце своята съдба и че лечението не трябва да е пасивен, а да е активен процес. Човекът, който страда от физическа или психическа болест, трябва да бъде активен участник в лечебния процес. Този принцип Роло Мей внедрява в своята практика, подтиквайки у пациента способността да бъде сам коректив на негативните последици от болестта.

Роло Мей прекарва последната година от своя живот в град Тибурон, щат Калифорния. Умира през 1994 г. на преклонната 85 годишна възраст.

Автор: психолог Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

Следва:
Понеже не ми харесва през ден да се редя на…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top