Раздразнителността и как да се преодолее

раздразнителност Определението за раздразнителност е, че това е емоционално състояние, което се характеризира с негативна реакция, често съпроводена с агресия и възбуда, насочена към нещо или някой. За най-чести причини за раздразнителността се сочат стресът, недостатъчните сън и почивка, депресията, хипогликемия (ниски нива на кръвна захар), ПМС, проблеми с хормони, употреба на цигари, алкохол, наркотици и други причини.

На повечето хора се случва да се чувстват раздразнителни понякога. Ако обаче това състояние се окаже перманентно, тогава може да е признак на някое заболяване и е необходимо да се направи консултация с лекар. Лекарят ще установи причината и ще се погрижи да се проведе адекватно лечение.

Но по-често се случва причините за раздразнителността да са съвсем обикновени. И точно в такива ситуации е възможна самопомощ. Ето някои неща, които можете да направите, за да намалите естествените състояния на раздразнителност:

1. Постарайте се да си осигурявате достатъчно почивка, сън и храна. Така ще предотвратите това вашите неудовлетворени физически потребности да се преобръщат в състояния на гняв и на агресия.

2. Ако всичко с храната, съня и почивката е наред, но все пак чувствате раздразнителност, то вероятната причина е, че не сте я изразходили от предишен период. Причината за това е, че раздразнителността, чиято съставна е и агресията, не изчезва, когато не е изразходена, а се натрупва във времето. Затова е и погрешно да се потиска. И понеже е под формата на адреналин, то най-лесният начин да я изразходите, това е като се занимавате с повече физическа активност. Спортувайте, тичайте, разходете се, поплувайте в басейна. С две думи- осигурете си повече движение.

3. Ако причината за Вашата раздразнителност е стрес, то намерете начин да го намалите. Избягвайте стресови ситуации и всичко, което би Ви напрегнало. Намалете безпокойството. Намалете кафето. Потърсете помощ за разрешаване на по-трудните житейски ситуации от приятели или от специалист, ако е възможно.

4. Намерете си хоби. Отделянето на достатъчно време за себе си ще ви върне доброто настроение, ще повиши самочувствието и ще намали раздразнителността.

5. Всякакви техники за медитация и релаксация са добре дошли и биха били от полза.

В заключение може да се каже, че раздразнителността, когато е усетена навреме и се вземат адекватни мерки, е едно напълно преодолимо състояние.

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top