Емоционалните състояния, в които изпадат тийнейджърите

състояния Тийнейджърите изпадат често в по-тежки емоционални състояния и ме питат как да се справят с тях. Обикновено казват, че нямат основателни причини да се чувстват така и че се разстройват и от най-малкото нещо. Измъчват се, без да знаят защо. Обвиняват себе си, че са по-лабилни. Че, изпаднат ли в отчаяние, почти всичко губи смисъл. Някои момчета и момичета са ми споделяли, че само смяна на обстановката или нечии думи могат да ги доведат до „депресия“. Веднъж бях получила писмо от едно момиче, което пишеше, че намира опора в семейството си, но не знае какво ще прави, когато завърши и замине да учи другаде, „където ги няма мама и тате да ме успокояват“.

Тийнейджърите търсят съвет как да се справят с тревожните си мисли. Някои от тях питат и за книги, които да прочетат по въпроса. Аз вярвам, че докато човек не осъзнае причините, които са го довели до тези емоционални състояния, не си ги признае и не потърси психологическа помощ, колкото и книги да прочете, колкото и „популярна“ психология да си купи, ефектът ще е нулев. Преди няколко години бях писала точно за тази позитивна, „популярна“, психология, която е с послание: „Мисли позитивно, независимо какво става! Сложи розовите очила и недей да страдаш!“ Страданието невинаги е нещо лошо и нещо, което трябва да избягваме. В страданието си човек израства, научава по нещо за себе си, усвоява механизми за справяне с болката. Но да не се отклонявам.

Има ли конкретна ситуация, която да провокира тези емоционални състояния, в които изпадате? Изгубили ли сте важна опора в живота или доверието в някого? Има ли дейности, които вече не обичате да правите? А защо не обърнете малко поглед назад и не се сетите за дейност, която ви доставя удоволствие, но вече не се занимавате с нея? Ще се почувствате много по-добре, когато съзнанието ви е окупирано от зареждащи емоции. Това е първата стъпка към емоционалното ви заздравяване. Срещнете се с приятели, поговорете, посетете някое забавно мероприятие.

Хубаво е да имате подкрепа от семейството си. В този контекст – взаимоотношенията в семейната среда конструктивни ли са? Имате ли конфликти с родителите си? Напълно ОК е понякога да не намирате общ език, защото, както и преди съм казвала, отношенията „родител – дете“ са много сложни през пубертета, но и това отминава. Ако желаете, можете да посетите психолог, с когото да разговаряте в реално време и пространство. Понякога има причина, която премълчавате пред себе си, и не искате да признаете за проблем, който е в основата на вашите емоционални състояния. Помислете върху това. Насърчавам ви да сте открити със себе си, защото, ако не сте, тогава пред кого друг?

Въпросите за размисъл са много важни, когато говорим за психологическа подкрепа. Човек стига до конкретни изводи и решения с помощта на специалиста. Ролята на психолога не е да предоставя готови отговори, а да подпомага самоизрастването.

Тийнейджърската възраст е по-крехка и невинаги всичко изглежда така, както е. Какво имам предвид? Зад едно девиантно поведение например може да стоят различни фактори, които провокират детето да се държи грубо, да не зачита авторитети, да отсъства от училище, да се занимава с противообществени прояви – насилие в семейството или в училището, неразбирателство с родителите, липса на приятели или обратното – недобра приятелска среда, проблеми с гадже, злоупотреба с наркотични вещества и т.н. Така че не бива да сочим с пръст, да укоряваме, да генерализираме с думите, че детето е невъзпитано и „от него нищо няма да стане“. Много от девиантните момчета и момичета носят в себе си потенциал, който потенциал обаче никой не позволява да се разгърне (директори, учители, училищни психолози, социални работници), защото не му се занимава да ги „вкарва в правия път“. Жалко.

Пак се отклоних. Ще завърша с думата „подкрепа“ – тя трябва да върви ръка за ръка с разбирането, приемането и градивната промяна.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top