На мен няма да се случи

рискВ една от книгите на Антъни Гидънс са публикувани няколко правила за дами, които искат да ограничат за себе си риск от изнасилване. Те са създадени от  женска организация в САЩ. Реших да разкажа за тях с надеждата, че ще достигнат до колкото се може повече читателки. Списъкът е и подкрепа на тезата, че изнасилването е престъпление, влияещо върху поведението на всички жени. За мен също беше полезно да прочета всичко това и да го споделя с вас, тъй като вярвам, че „На мен няма да се случи“ не важи. Какво съветва организацията:

Да направите дома си безопасен, като ключалките, прозорците и вратите да са в ОК състояние. Ако ви предстои преместване, да подмените бравите. Нека да светят лампите, ако живеете сами, за да направите впечатление, че е обратното. Когато отваряте вратата, умишлено казвайте например „Ще отворя, скъпи!“. Недейте да пишете първото си име на звънеца или пощенската кутия. За целта използвайте инициали. Предпазливостта е най-доброто оръжие, що се отнася до намаляване риска от изнасилване, така че не забравяйте да допускате в жилището си само мъже, които познавате. В САЩ например всеки електротехник или водопроводчик има служебна карта и може да се легитимира. В България за съжаление тези хора си влизат просто така, което не е никак ОК. Още нещо – ако живеете в блок, не влизайте сами в мазета, гаражи и т.н.

Организацията съветва да не отговаряте на неприлични телефонни обаждания. Вместо това веднага се обадете в полицията и подайте сигнал.

Ето един много хубав съвет – ако ви се наложи да излезете късно вечер, носете в ръка подходящо „оръжие” като запалена цигара, игла за шапка, чадър, писалка, кухненска вилица, верига за ключове, четка за коса, гребен, полицейска свирка. Правилото гласи тя (последната) да НЕ е завързана около врата, а на верижка за ключове.

Никога на автостоп! И ако все пак е крайно наложително, правете го на групи и при засилен пътен трафик.

Вашият резервоар трябва да е поне до 1/4 пълен, когато шофирате. Друг съвет на женската организация е колата да се заключва винаги, когато излизате от нея, а преди да влезете, да направите една проверка на пода и  задната седалка. Ако автомобилът ви се повреди, недейте да приемате помощ от мъж – оставете капака вдигнат и изчакайте в заключената кола полицията.

Относно флирта с непознат – правилото гласи да не го правите, ако в настоящият момент сте с по-лабилна психика. При интимна среща кажете по-рано за границите на вашата сексуална дейност, за да не възникнат недоразумения по-късно.

Не се качвайте сами с мъж в асансьора – мисля, че тук всичко е ясно.

Изключително ценен съвет, който и аз си взех – ако ви нападнат, не викайте „Помощ“, а „ПОЖАР“!

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

Следва:
Тийнейджърите изпадат често в по-тежки емоционални състояния и ме питат…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top