Мисията възможна – организиране на времето

времето Да организирате деня си понякога се оказва нож с две остриета. Искате да разпределите времето си така, че хем да сте ефективни и продуктивни, хем да имате достатъчно почивка, хем да ви остава и свободно време, което да прекарвате с приятели. Мисията е възможна!

Набележете приоритетите си. Например – писмена работа или подготовка за устно изпитване. Важно е да знаете какво ви очаква през следващите няколко дни, за да успеете да се подготвите предварително, наблягайки върху нещата, които са по-приоритетни.

Разполагайте с бележник- календар- органайзер. Записвайте си задачите, които трябва да изпълните за деня и седмицата. Едно от първите неща, които е хубаво да ви стане навик, като се събудите, е да прегледате какво трябва да свършите през деня. „Отмятайте” в органайзера нещата, които вече сте направили, и вървете надолу в списъка с останалите задачи.

Раздробявайте урока на по-малки компоненти. Ако нещо ви се струва като непосилна задача, започнете да разпределяте материала на няколко части, от по-лесно към по-трудно или обратното. По принцип по-ефективният начин е от по-лесно към по-трудно. Някои ученици използват графики или рисунки, за да разберат или запомнят по-добре урока.

Отделяйте всеки ден поне по няколко часа, за да преговорите материала. Затвърждаването на знания помага да се представите много добре тогава, когато учителят реши да ви изпита, когато най-малко очаквате. Знаете, че има учители, които просто взимат дневника и си избират произволен номер на ученик и го изпитват. Тогава ще искате да върнете времето назад и ще си казвате: „Ех, защо не отворих учебника по-рано?”.

Интернетът е винаги на разположение и определено може да почака. Социалните мрежи са изключително примамливи, но „отсявайте” важното от маловажното. И тук отново говорим за приоритетите от точка 1. Оставете телефона някъде по-далече от вас, докато учите. Изключвайте звука на известията, за да не се разсейвате.

Всеки има момент през деня, в който е по-продуктивен и може да се концентрира по-лесно. Независимо дали ще е сутрин, следобед или вечер, “уловете мига” и се концентрирайте тогава, за да извлечете максимална полза от ученето.

Наспивайте се! Опитайте да си лягате навреме (най-добрият сън е от 22:30 до 06:00) и ще се убедите колко пълноценни и продуктивни ще се чувствате на следващия ден. Нека преди лягане да има повече положителна емоция. Ограничете всякакви филми или предавания, които носят негативен контекст. Съветвам ви да прочетете някоя хубава книга или да послушате релаксираща музика.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top