Вилхелм Максимилиан Вундт

Вундт Вилхелм Максимилиан Вундт (нем. Wilhelm Maximilian Wundt) е роден в Германия на 16 август 1832г., в семейство на лютерански пастор. Следва медицина в Гейделберг, но се отказва от лекарска практика. Увлича се по идеалистическа философия. В изследванията си открива влиянието на специфични фактори, при което започва да преобладава интересът му към психологията.

През 1875 г. Вилхелм Вундт започва работа в Лайпцигския университет като преподавател по физиология и философия, като уговорката му с университета е да има възможност да създаде лаборатория по експериментална психология. Такава лаборатория е създадена през 1879 г. и тя е първата създадена в света, а две години по-късно лабораторията се трансформира в Институт по експериментална психология.

Вундт изучава човешкото съзнание и сложните химически вещества, които са негови съставни елементи. Така той представя психологичната наука – като допирателна с физиката и с химията, в която съзнанието е набор от опознаваеми части.

Известен е с това, че създава първата теоретична школа за научна психология в Германия. Неговият ученик и последовател, Едуард Титченър, по-късно я популяризира в САЩ и я наименува Структурализъм.

Освен че Вундт базира своите изследвания на научни и на физиологични методи, той често използва и метода на интроспекцията, който към днешна дата не се разглежда като научен, понеже не дава възпроизводими резултати.

Известен е и с това, че при него се учат и множество българи, които след това дават началото на психологията като наука в България. Такива са Цветан Радославов (написал химна на България), д-р Кръстьо Кръстев, Никола Алексиев, Иван Шишманов, Петър Нойков, Никола Бобчев и дори Пенчо Славейков.

Вилхелм Вундт често е наричан баща на съвременната психология. Някои негови трудове, например “Принципите на физиологичната психология”, са класически и фундаментални в областта на психологията. Независимо, че допуска неточност и противоречивост в теорията си, той остава с изключително значение за развитието на психологията.

Известният психолог умира на 88-годишна възраст, на 31 август 1920 година в Гросботен, до Лайпциг. 

За вас подготви: психолог Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top