8 признака, че вашата връзка не върви

връзка Понякога сте склонни да си затваряте очите и да приемате една връзка, само за да избягате от самотата. Само че така правите лоша услуга и на себе си, и на човека до вас. Вижте кои са сигналите, че връзката ви има нужда от „освежаване“ и по-задълбочен анализ.

1.   Партньорът ви е вечно зает или в депресивно състояние, а вие кръжите загрижено, страхувайки се да не го изгубите. Ролята на „майка орлица“ ви създава от един момент нататък повече напрежение, отколкото удоволствие. Осъзнайте, че отговорността за своя живот носи той/тя, а не вие. Всеки сам трябва да отговаря за щастието си, спокойствието си, успехите си. И сам да се учи от грешките си. Оставете го/я сам/а да разреши проблемите си и повярвайте, че после ще се чувства удовлетворен/а от себе си.

2.   Липса на интимни ласки, секс или просто често докосване – избягването на телесен контакт е знак за незаинтересованост. Понякога стреса на работното място, здравословни проблеми или тревоги от друго естество може да са причина за избягване на сексуални контакти. Но за кратко. Ако тази ситуация обаче се превърне в тенденция, трябва да поговорите и да намерите решение на проблема. В такива случаи е хубаво да се работи със семеен психотерапевт.

3.   Половинката ви избягва да говорите за сериозни отношения и настоява да „останете приятели“. Мисля, че тук всичко е ясно. Понякога в отношенията възниква „пропаст“, която пречи на партньорите да се „доближат“ един до друг, да споделят, или просто възникват кризи, които или се преодоляват, или не. Това зависи и от двамата. Партньорите винаги могат да се върнат към хубавите моменти от връзката си, да се преоткрият и да си дадат втори шанс, но само ако имат желание за това.

4.   Партньорът ви страда по предишната си любов и дори не се опитва да го скрие от вас, а вие изпитвате смътното усещане, че играете ролята на кошче за душевни отпадъци. Човек трябва да започне нова връзка само тогава, когато е оставил предишната в миналото, независимо каква е била причината за раздялата и има ли някой виновен за нея. Искрените и неподправените взаимоотношения са най-доброто средство за изграждане на пълноценна връзка.

5.   Имате твърде сложни отношения. Просто е. Говорите си например за смисъла на живота часове наред, но не можете да излезете заедно на разходка в парка.

6.   Прекарвате много време да мерите плюсовете и минусите от това да сте заедно, опитвайки се да вземете решение за бъдещето на връзката ви. Или сте заедно, или не сте. Трети вариант няма. Ако не сте сигурни в намеренията на партньора ви и/или в собствените си, е добре да се замислите има ли перспектива вашата връзка. Връщам се на точка 4, акцентирайки отново върху взаимоотношенията, изградени на честен принцип.

7.   Срещите ви са по-скоро виртуални, а в реалния живот дори не се познавате с приятелите му/й. Тази точка е и за тези от вас, които имат онлайн връзка, но за съжаление тя не излиза от виртуалното пространство. Помислете върху това.

8.   Половинката ви винаги е недоволен/а – от работата, родителите, транспорта… Това означава, че най-вероятно не изпитва топли чувства и към вас. Да, може би съм крайна, но наблюденията ми показват това. Никой не е перфектен, но виждането на живота само в черно-бели краски оставя негативен оттенък не само у човека, но и у връзката.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top