Как да прецените работодателя от интервюто за работа

работодателя Дошъл е заветният момент работодателя да ви покани на интервю за работа. Мнозина се бъркат, че той е единственият, който има позиции при провеждането на събеседването. Но всъщност това съвсем не е така. От интервюто за работа можете да научите много за работодателя. Например дали работодателят ще е коректен.

Също така, ако подходите правилно, то можете да разчупите формата от “работодателят изпитва” до това, което всъщност интервюто трябва да е, а именно: преговори между бъдещия работник и работодателя. И тъй като на интервюто “изпитваният” не е само бъдещият служител, а е и работодателя, то преди да се явите на интервюто, можете да си съставите предварителен списък с въпроси към бъдещия Ви работодател. Важно е да изберете правилната последователност, в която ги задавате, за да извлечете максимална полза от отговорите. Това е, разбира се, ако си търсите не просто работа, а добра такава, на която планирате да се задържите.

Онова, което най-вече вълнува бъдещия работник, гласи: “Струва ли си изобщо да започвам работа при този работодател и няма ли начин да науча, че работата е неподходяща, още преди да се набутам да подпиша трудов договор?”. За щастие, има признаци, които издават неподходящите работодатели. И ако се оглежда човек за тях, може навреме да се предпази от сключването на неизгоден трудов договор. Тези признаци се проявяват в повечето случаи още по време на интервюто. Сред тях най-често са следните:

– Зле прикрит стремеж да се узнае всичко за личния ви живот- не се задават от коректни работодатели въпроси за семейно положение, деца и други подобни лични неща;
– Карат ви да разкривате подробности от предишна месторабота с въпроси като “случвало ли се е да оставате след работно време при предишен работодател и много ли беше напрежението там?”;
– Не получавате ясна представа за работната позиция, за която кандидатствате – крие се размерът на заплатата, крие се нивото на заетост;
– Сблъсквате се с разминаване в обявената в обявата заплата за длъжността и ви казват по-ниска заплата с обяснението: “заплатата ще я повишим до обявената в обявата, като натрупате опит”.
– Предлага ви се да започнете пробно без да сключвате договор или да сключите договор, който не е на пълната сума, която ви обещават за заплата и/или пък не е за същата длъжност, за която кандидатствате;
– Провеждащият интервюто се държи арогантно с вас и не отговаря ясно и еднозначно на въпроси, свързани с фирмата, която представлява;

Проявата на един или на няколко от горните признаци по време на интервюто, е ясен сигнал, че трябва да пропуснете този работодател. Независимо, че е криза, ако допуснете дори само един такъв некоректен работодател в трудовото си битие, рискувате да развиете неосъзнато поведение на работник- лесна жертва и на следващи интервюта за работа да ви манипулират с едни и същи трикове, за да ви използват некоректно отново и отново.

Трябва да знаете правата си. Нужно е да гледате на интервюто не само като на събитие, на което ви оценяват, но и като на събитие, на което и вие поемате отговорността да сте оценител на бъдещия си работодател. Тогава можете и да имате самочувствието да се налагате. Да искате да се договори заплащането ви, а не то да е едностранно наложено. За целта трябва да имате и какво да предложите насреща като знания и умения, а също и да умеете да акцентирате на тях.

Имайте предвид, че кандидатствайки за дадена работна позиция, за която сте описали уменията си, то за да изберат вашата кандидатура, са изхвърлили в коша за боклук поне 500 други кандидатури. Можете директно да попитате какво са харесали във вашата кандидатура и да използвате това като трамплин, за да започнете преговори за заплата. Тактично поискайте малко по-висока заплата от тази, която ви съобщават, с напомнянето, че имате именно тези и тези умения, които така много са харесали поканилите ви на интервю.

И тук, от реакцията на бъдещия ви работодател можете да научите също някои неща. Например дали имате шанс за растеж на заплатата в бъдеще. Това обикновено е свързано и с кариерното ви развитие. Важен въпрос е. Инфлацията я има. Цените се повишават във времето. Днес заплатата, която ви се предлага, може да е достатъчна. Но утре вече да не е. И ако работодателят не е склонен на актуализация, вие ще останете в неблагоприятна позиция. Както писах, обикновено заплатата се увеличава, благодарение на осигуреното от работодателя кариерно развитие. А дали работодателят е действително склонен да увеличи заплатата или не, си проличава още на интервюто, когато сте поискали малко повече пари.

Ако още на интервюто за работа ви казват, че не може да преговаряте за дори за минимално увеличение на заплата, намеква ви се, че няма път за развитие в кариерата ви пред вас, то това е признак, че и за в бъдеще няма да имате и увеличение на заплатата, независимо от увеличението на цените на стоките и услугите, от които се нуждаете. Следователно рискувате да трябва да си търсите работа периодично. Което пък винаги ще подбива размерът на заплатата ви, защото съгласете се, че най-честият въпрос на интервю е: “А защо толкова често си сменяте работата?”. Този въпрос има една едничка цел- да ви изкара, че сте некомпетентни, за да ви се плаща по-малко. С което кръгът за ниската и неудовлетворяваща заплата би се затворил.

И накрая идва ред на най-сложното. Да си дадете време да анализирате как е преминало интервюто ви за работа и да поставите оценка на работодателя. На базата на тази оценка можете да вземете решение – дали бихте приели да работите при така представените условия или не бихте. От вашето решение зависи как ще се чувствате на новото работно място и какво ще е вашето финансово бъдеще. Рядко се случва при избора на нов работодател всичко да е идеално, но бихте могли да изберете оптималното между това, което имате на разположение след няколко проведени интервюта.

Автор: психолог и икономист Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top