Как да се преодолее компютърната зависимост

зависимост Стремителното развитие на съвременните технологии и появата на персоналните компютри с неограничен достъп до Интернет направи живота ни много по-лесен. Сега можем лесно да общуваме с хора от най-отдалечените краища на света, да изтегляме свободно музика, филми, книги, да играем компютърни игри и дори да работим, без да излизаме от дома. Но заедно с изброените предимства, може да се посочат и редица съществени недостатъци, които носи едно такова съществуване. Основното от тях е, че човек буквално е въвлечен във виртуалния свят. И тогава настъпва моментът да се помисли как да се отървем от компютърната зависимост.

Механизмът на действие на зависимостта и за кого се отнася

Както всяка друга зависимост, компютърната също възниква въз основа на удоволствието. На химическо равнище в организма на човека се отделят ендорфини, хормони на щастието, които подобряват неговото настроение, предизвикват усмивка и чувство на безгрижие. Ако в случаите на химическа зависимост човек трябва да използва някакво вещество, способно да предизвика еуфория, то в случаите на психологическа зависимост като разглежданата, е достатъчно само да се седне на компютъра. Потребността от това може да бъде причинена и от фактора, че в мрежата човек има възможност да “сложи маска”, да се скрие под чужд облик и да се стане този, който не може да бъде в реалния живот – богат, успешен, самоуверен, смел.

Именно затова много зависими са толкова притеснени от рейтинга си в социалните мрежи и от броя на “лайковете”, които им се поставят, защото само по този начин те могат да се чувстват популярни и търсени.

Най-често от компютърна зависимост са засегнати децата и юношите, които не получават достатъчно внимание, биват потискани от нещо или някой, който не получават възможност да развиват своите таланти и способности в различни сфери (например поради материални причини). Също така на компютърна зависимост се поддават незрелите индивиди, затворени в себе си или слабо социално адаптирани хора, тези, които преживяват някакъв стрес и не могат да решат проблемите си по друг начин, освен като бягат от тях.

Как да разпознаем компютърна зависимост?

Преди да се пристъпи към сериозни действия, необходимо е да се убедим дали действително имаме работа със случай на зависимост. Признаците за нея са следните:

1. Отсъствие на контрол над личното време. Ако човек влиза в социалната мрежа през 5 минути с цел да провери дали не му е дошло ново съобщение, като остава там за час и повече, ако неговото време за сън се съкращава от 2 до 4 часа, а първото, което прави сутрин след като се събуди, това е да включи компютъра и чак след това се мие, облича, закусва, то на лице са първите признаци за зависимост.

2. Падане на успеваемостта в работата, в университета, в училището. Прекарвайки по-голямата част от времето си пред компютъра, зависимият рядко успява да изпълни всички задължения, които са му възложени. Той не се подготвя за изпити и контролни, не прави домашни, не може да подготви правилно презентация или да напише доклад за работата си и от това произтичат всички неприятни последствия.

3. Загуба на интерес към реалността и външния свят. Изненадващо, много хора предпочитат безцелно сърфиране в интернет и преглед на нелепи сайтове, видеоклипове пред разходки сред природата и посещение на интересни събития.

4. Прекратяване на комуникацията с приятели, роднини, близки или преминаването от реална комуникация към виртуална до степен да спрат да се виждат с хора изобщо.

5. Безразличие към външния си вид. Няма значение в какъв вид зависимият седи пред монитора, защото така или иначе никой не вижда това. Заслужава ли си времето да се изкъпе, среши и измие зъбите си, когато може просто да седне на компютъра си? Постепенно подобно отношение към себе си се превръща в навик, а външният вид на човека става все по-непривлекателен.

6. Поява на здравословни проблеми. Човек, който зависи от нещо, вече не е здрав сам по себе си, но към това психично заболяване се появяват и други. Повишена раздразнителност, агресивност, депресия – това е, което очаква всеки, който се поддаде на влиянието на компютрите и интернет, попадайки в техен плен. И освен това човек може да развие заболявания на очите и мускулно-скелетната система, да се наруши процеса на храносмилане, да възникне гастрит или мигрена.

Как да се избавим от компютърната зависимост?

Има няколко изхода от тази ситуация. Можете да се вземат драстични мерки, а може да се опита да се действа поетапно, отстъпвайки от зависимостта  постепенно. Ето няколко начина да се направи това:

1. Прекъсване на връзката с интернет и премахване на компютъра от погледа и достъпа на зависимия. Този метод обаче има силни странични ефекти. Ако наркоман бъде лишен от “допинга”, то той ще има ужасно сриване и това ще бъде последвано от истерия, агресия, желание да се предпази от реалния свят. Точно същото ще се случи и със зависимия към компютъра, следователно към такъв радикален метод трябва да се прибягва само след съгласието на зависимия и неговата готовност да се направи тази стъпка.

2. За да се отърве човек постепенно от компютърната зависимост, то може да намалява времето, прекарано на компютъра с 5 – 10 минути всеки ден. Ако човек не се е справил със задачата днес, утре ще трябва да намали това време наполовина. Въвежда се и своеобразна система от наказания. Така за една седмица може да се намали престоя във виртуалния свят с 35 – 70 минути, а за един месец – с цели 150 – 300, което като цяло означава, че това вече са 2,5 – 5 часа спестено време.

3. От компютърната зависимост няма отърване , докато човек сам не пожелае да се отърве. Уви, само оплакванията и желанията на роднини не са достатъчни за това. Човек трябва да си задава въпроси, какво му дава от себе си в името на зависимостта, какво губи, прекарвайки по-голямата част от времето си на монитора, как се отразява на близките му. Трябва да се опитате да насърчите зависимия да желае да отстрани проблемите си.

4. Можете да опитате да пренасочите вниманието на зависимия човек от компютъра към друг обект. Например, дайте му домашен любимец, който ще изисква внимание и грижи. Тогава ще има много по-малко време за интернет, а домашният любимец в къщата, напълно възможно е,  да може да даде онези емоции, които на човека преди това са му липсвали и които той се опита да намери в мрежата.

5. Понякога ситуацията се влошава толкова много, че е невъзможно да се излезе от нея без помощта на специалисти. В такива случаи е правилно да се обърнете към психолог или психотерапевт, който ще ви помогне да се справите с корените на проблема, да насърчите човека да предприеме действия и да се насочи към правилния път.

5 съвета за хора, имащи компютърна зависимост

Ако от компютърна зависимост страда не някой от вашите приятели или роднини, а вие самите, то следните препоръки могат да ви помогнат:

1. Редувайте посещаването на интернет ресурсите с правенето на важни за вас неща. Правете почивка от работата, за да се забавлявате, а не почивка от забавлението, за да вършите работа. Освен това продължителността на такива почивки не трябва да надвишава 15 минути.

2. Намерете си хоби. Вместо да седите на компютъра си, започнете да изучавате чужд език, да четете книги (не електронни книги), да танцувате или да се занимавате с бокс, да плувате, да ходите на фитнес, да рисувате или да готвите. Новото занимание ще ви очарова толкова много, че с времето Интернет вече няма да предизвиква толкова силен интерес, както преди.

3. По-често канете приятелите и роднините си да ви посещават и не забравяйте и сами да им ходите на гости. Можете да организирате съвместни екскурзии до природата, да отидете на киното или на кафе. Това ще ви помогне да си спомните как сте се забавлявали заедно преди интернет и ще разберете колко живата комуникация е по-добра от виртуалната такава.

4. Оставете си само полезните връзки и програми на вашия компютър, откажете се от всички ненужни абонаменти. Гледането на видео шеги в YouTube, онлайн игрите, прекомерна активност в социалните мрежи – всичко това ви отнема безценното време и не ви носи абсолютно никаква полза.

5. Ако нямате достатъчно сила на волята и самоконтрол, помолете някой близък да се грижи за вас и да не допуска да се нарушават установените правила. И в случай на неспазване, можете да си установите специални санкции. Например, ако обичате шоколад, ще трябва да се откажете от него за известно време, а ако сте изкарали допълнителен час за чат в интернет през уикенда, то губите го и се ангажирате с почистване и т.н.

И накрая, не забравяйте, че знанието как да се избавите от компютърната зависимост не е достатъчно. За да постигне положителен резултат и пълно освобождаване от зависимостта, човек трябва да е наясно със своя проблем и да има силното желание да го реши. Ако си поставите пред себе си това за цел и неуморно вървите към нея, в крайна сметка тя ще бъде постигната. Колкото и да е изкусителен виртуалният свят, не бива да заменяте реалния за него.

Източник : https://www.jlady.ru

Превел на български език при спазени условия на източника: психолог Людмила Боянова

Авторските права на превода са запазени! Никаква част от този превод не може да се ползва под каквато и да било форма без писмено разрешение от преводача!

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: 

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top