Соломон Eлиот Аш

Соломон Соломон Eлиот Аш e роден на 14 септември 1907 г. във Варшава, Полша, но семейството му емигрира в САЩ през 1920г., когато той е 13 годишен. Аш научава английски, четейки Чарлс Дикенс. Завършва колеж в Ню Йорк, където и получава бакалавърска степен през 1928 г. След това постъпва в Колумбийския университет. Там негов наставник е Макс Вертхаймер. Магистърска степен Аш получава през 1930 г., а докторска степен – през 1932 г.

В първите години на Втората световна война, когато властта на Хитлер е в своето западане, Соломон Аш започва да изучава влиянието на пропагандата и идеологическата обработка на населението. По това време той е професор към факултета по психология в Бруклинския колеж.

През 1950 г. Аш става известен като психолог със серията от свои експерименти, т.нар. Експерименти на Аш, чрез които се демонстрира социалния натиск на групата над мнението на индивида – конформизъм. Резултатите от проведените експерименти потвърждават, че  75% от хората се поддават пред силния групов натиск и възприемат неистинни идеи, нагани от групата.

Соломон Аш се възприема като пионер в областта на социалната психология на гещалт- психологията. Неговите експерименти за изучаването на конформизма са източник на вдъхновение за изследвания и до ден днешен.

Аш също така е научен ръководител по докторска дисертация на Стенли Милграм в Харвардския университет и е вдъхновил Милграм да проведе собствени, също доста известни изследвания върху причините за послушанието в група, респ. в човешкото общество.

Ако и работата на Аш да показва как груповият натиск оказва влияние върху индивидуалното поведение (често в негативен смисъл), Аш е защитавал позицията, че хората са склонни да се държат достойно по отношение на един към друг.

Той умира на 20 февруари 1996 г. в Хавърфорд, щат Пенсилвания, САЩ, на 88 години.

За вас подготви: психолог Л. Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на:

https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top