Реймънд Бернард Кетел

КетелРеймънд Бернард Кетел е роден в Стафордшир през 1905г. На 16 г. възраст той постъпва в Кралския колеж в Лондон, където се обучава на химия и физика. През 1924 г. Кетел получава бакалавърска степен по специалността “Химия” в Лондонския университет. Скоро след това се посвещава на изучаването на психология. През 1929г. получава званието доктор по психология в Лондонския университет. Като студент – дипломант е работил в качеството си на асистент на психолога Чарлз Спирмен, разработващ метода на факторния анализ.

От 1932г. до 1937г. Кетел ръководи психиатрична клиника в град Лестър на длъжност директор, а през 1937г. получава степен доктор на науките отново в Лондонския университет.

Кетел е представител на диспозиционните теории. Според него реакцията на човек в дадена ситуация зависи от стимула и личностните особености, което той изразява във формулата:

R=f (S, P)

където R е реакция, f- функция, S- стимул и P- структура на личността.

Основно понятие в неговата теория е диспозицията. Кетел разработва диференцирана сложна система за нейното описанието, използвайки само диспозиционни променливи за обяснение на поведението.

Според теорията на Кетел човек може да се опише чрез 16 личностни черти или фактора.

Р. Кетел разделя на две групи отличителните черти, характеризиращи личността. Към първата група спадат когнитивни способности, темперамент и динамични черти, а към втората: чертите са повърхностни и изходни.

Известният психолог умира на 2 февруари 1998г. в Хонолулу, САЩ, но по време на своите 92 години живот, е автор и съавтор на над 50 книги, 500 статии и 30 стандартизирани теста. Определян е като 16-я най-влиятелен и бележит психолог на 20 век.

За Вас подготви: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

Следва:
Всички сме чели като деца приказки, в които злата Вещица…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top