Вредни ли са екранните устройства за децата?

устройства Все повече хора се питат: “Вредни ли са екранните устройства за децата?”. Причината за това е, че напоследък стана модерно всяка нова технология да се демонизира от определени прослойки. Особено, когато става дума за това да се предостави ли тя на децата. Цяла поредица от хора, които имат явен страх от gsm-и, таблети и компютри, се надпреварват в хор да обясняват колко са вредни тези машинки за децата, как от тях те затъпявали, ставали едва ли не неандерталци. Дори наскоро прочетох и безумието, че децата, ползващи екранни устройства щели да свършели в полицията след време. Толкова е страшно да се ползват.

А новите технологии вредни ли са наистина? Има нещо вредно в цялата история и това е невежеството. То заклеймява всичко, което не разбира.

Новите технологии са навлезли във всяка сфера и отдавна са част от живота ни. За хората, които не ги владеят до съвършенство, в бъдеще се очаква да не са в състояние да си намерят работа. Както и с езиците – вече да се говори само един чужд език почва да става недостатъчно. Затова хората масово се ориентират да поддържат на добро ниво уменията си за работа с компютри, телефони и да научат поне 2 чужди езика. Това им дава конкурентно предимство при намиране на работа и осезаемо по-добра заплата.

Отнемайки достъп до технологии на детето, се отнема и шансът за тяхното овладяване и след това и за по-добра реализация в бъдеще. Затова нека да оставим настрана страха на невежеството от новите технологии и да се съсредоточим върху това как правилно да поднесем тези технологии на децата, така че един ден те да нямат проблеми с намирането на работа. Колкото по-рано се започне с овладяването на технологиите, които ни заобикалят, толкова по-добре.

Ето няколко лесни правила, които трябва да се спазват, за да може детето да ползва екранни устройства:

1. Обяснете на детето, че всяко нещо си има своите граници, които ако се прекрачат, става лошо. Ето защо е важно да контролира колко време прекарва пред компютъра, таблета, gsm-а. Помогнете на детето от рано да си изгради навик да ползва екранни устройства без да прекалява с тях. Кажете му, че на улицата мястото на телефона е в джоба, в раницата, но не и в ръката. Така ще го предпазите от това да пресече неправилно заради телефон и да пострада. След това вече идва интересната част.

2. Покажете на детето, че може да ползва екранните устройства, за да гледа научно-образователно видео. Нека то самостоятелно да избере какво го вълнува да гледа. Може би космосът? Може би колите? Може би морето? Може би иска да разгледа някоя друга държава? Или нещо друго?  Може да “посети” други места, където иначе няма как да го заведете. Дори друга планета или дъното на океана. Може да си намери видео с упражнения за спорт, които да ползва, за да спортува. Може да учи безплатно чужди езици от специализирано видео. Няма ограничения. Така детето ще развива своя интелект. Веднъж събудите ли любознателността, то очаквайте да придобие висок интелект, последван от хубав успех в училище. И със сигурност – добра реализация в бъдеще.

3. Не забравяйте и игрите и забавните филмчета, но научете детето да контролира колко да учи и колко да играе с технологиите. Вредно е да се ползват технологиите само за учене, но е вредно и да се използват само за безсмислени игри и забавления. Те и не са създадени основно за игри и забавления. А напротив – игрите и забавленията са второстепенни. Най-правилното е да има баланс между ползването на технологиите за учене и за забава.

4. Обяснете на детето как да взаимодейства с интернет. Наблюдавайте го. Бъдете негов страж срещу неподходящо съдържание в интернет, но не го спирайте да се учи да борави със съдържание от там. Един ден това умение със сигурност ще послужи на Вашето дете. Дори и само защото учебниците се пишат от хора, които… Да. Сещате се за какво говоря. Интернет може да помогне и с онази част от уроците, които някои хора не са се справили да напишат кадърно.

5. Ако прецените, че нямате нужните умения, за да се справите с напътствията на детето си по отношение на технологиите, то не се притеснявайте да запишете детето си на курсове. Някои днешни деца на 6-7 годинки започват да учат програмиране и роботика. И се справят блестящо под вещото ръководство на специалисти. Няма нито една причина, поради която и вашето дете да не е в състояние да постигне същите резултати, при подходящо напътствие и обучение в специализиран курс за деца.

Спазвайте тези правила и можете да сте спокойни, че осигурявате възможно най-доброто развитие за детето си в условията на все по-широко повсеместно навлизане на нови технологии.

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top