Ефект на Дънинг-Крюгер

ефект Ефект на Дънинг – Крюгер се състои в това, че съществуват хора с погрешното самоусещане, че разбират неща, по които са реално некомпетентни. На база на това свое погрешно самоусещане, такива хора правят погрешни изводи, вземат неправилни решения.

Съответно дори при неприятни и/или лоши последици от поведението им, често пъти те си остават неспособни да осъзнаят грешките си и да си ги коригират. Вместо това следва завишено осъзнаване на собствените реално ниски способности. Може да започнат да изпитват чувство на превъзходство над другите по отношение на знания и умения, което обаче е илюзорно.

Характерно е за хора с нисък интелект, но не винаги. Понякога хора, които са брилянтни в дадена област, не успяват да съобразят, че не са компетентни по друга област. Тогава те се надценяват, погрешно считайки, че щом разбират от едно, значи разбират и от друго. Т.е. може да се приеме, че ефектът на Дънинг-Крюгер е характерен за хората по принцип, без оглед на тяхното ниво на интелект. И никой не е застрахован от попадането в обсега на действието му.

Ефектът на Дънинг – Кррюгер има и още една, малко известна страна. Тя се състои в това, че най-компетентните хора, могат да подценят нивото си. Т.е. възможен е и обратният процес, при който хора, които са всъщност компетентни, сами себе си подценяват.

Въпросният ефект е представен систематизирано от Джъстин Крюгер (американски социален психолог и професор в Ню-Йоркския университет) и Дейвид Дънинг (американски социален психолог и професор в Мичиганския университет). Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер обобщават: “погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите”.

Ефектът на Дънинг – Крюгер е базиран на предходни наблюдения на двама също бележити учени (всеки в неговата област), които гласят следното:

– Чарлз Дарвин – “Увереността често се поражда от невежество, а не от знание”;

– Бъртранд Ръсел – “Едно от неприятните качества на нашето време е, че тези, които са уверени са глупави, а тези, които имат поне малко въображение и разбиране, са изпълнени със съмнение и нерешителност”;

За целите на установяването на ефекта, са направени съответните експерименти с участието на студенти от Корнелския университет в САЩ. Така се стигнало до резултата, че некомпетентността до голяма степен произтича от непознаване на основите на дадената дейност, по която се изказва мнение и е разкрито, че възприемането на собствените знания и умения не е еднозначно.

Автор: психолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top