Мъжките фобии за връзката – четиво за жени

връзката “Всичко е в ръцете на човека и всичко му се изплъзва изпод носа единствено само от страх.”
Достоевски

Фобиите за връзката, или казано просто страховете, са присъщи на всички. При мъжете обаче се проявяват по-силно. Когато момчето престане да се бои от тъмното, започва да се страхува от жените.
 
Току що сте се запознали и сте започнали връзката си. Дали ще си легнете веднага, зависи от жената.

Мъжът чувствува, че е уязвим и нервничи. Прави се, че владее положението, но трудно му се отдава.

Две неща му пречат да се развихри: приличието и фобиите за връзката.
 
Страхува се да избере.

Ако на купона му харесат две или три момичета, ще се мята нервно между тях и ще се пита коя ще “клъвне”. Обхваща го ужас, че ще сваля някоя с идеята да се получи връзката, а тя в края на вечерта ще каже: “Беше ми много приятна да си поговорим.” Докато онази “блондинка” би се съгласила да изпият по едно за последно в апартамента му.
 
Препоръки:

Когато има съпернички, мъжът трябва да се поощрява: смейте се на шегите му, участвайте в разговора, хвърляйте му възхитителни погледи. Не стойте в ъгъла и не се правете на недостъпни.
 
Страхува се , че няма шанс.

Ако не сте му обърнали внимание веднага. За хората, страдащи от липса на остроумие, флиртът като средство за изграждане на връзката, е мъчителен процес. Ако все пак измислят някаква закачка и вие не реагирате, се отчайват и губят интерес към ухажването.
 
Препоръки:

Не всеки е роден оратор. Освен това може така да е омаян от вас, че да изгуби дар слово. Затова, ако ви се струва симпатичен, но мълчалив, хвърлете му един поглед и една усмивка.
 
Страхува се да не бъде отблъснат.

И най-изявения донжуан се съмнява в привлекателността си. Затова при силния пол, когато не става дума за нещо сериозно, “вървят” леснодостъпните дамички. От една страна, мъжът се страхува да не бъде отблъснат, а от друга – да не се окаже “един от многото”.
 
Препоръки:

Дали да приключите първата среща с чаша кафе у вас, решавате вие. Ако не сте против бързите връзки, защо не? Но ако ви се иска нещо по-сериозно, целунете го нежно и го помолете да ви вземе на следващия ден в седем вечерта.
 
Страхува се да не сбърка.

Ако сложи ръка върху коляното ви, вместо да говори за луна или звезди. Ако още не сте готови за интимност, ще се окаже в неприятно положение.
 
Препоръки:

Не го провокирайте, докато не сте сигурни какво точно искате.
 
Страхува се да се съблече пред вас.

Разбира се, все някога ще го направи, но го мъчи мисълта за отпуснатото коремче, липсата на бицепси или гащетата на цветчета, подарени от мама. Няма ли да ви разочарова после в леглото?
 
Препоръки:
 
Ако лопатките му стърчат и косата му е опадала, не значи, че със секса се справя лошо.
 
Страхува се, че няма да сте единодушни за презерватива.

Едни слагат по два наведнъж, други предпочитат жената да ползва противозачатъчни средства. Не се плащат от болести. Зависи от отношението им към здравето.
 
Препоръки:

Изисквайте да слага презерватив. По време на СПИН тези въпроси, не се дискутират. Като се опознаете по-отблизо, може и да се откажете от презервативите.
 
Страхува се да не бъде разочарован от мириса на тялото ви.

Не, че това ще се отрази на възбудата му или на отношението му към вас, но все пак…
 
Препоръки:

Душът преди секс е задължителен. Парфюмирайте и такива необичайни места като петите.
 
Страхува се да не останете неудовлетворена.

За него е важно да чуе: “Страхотен си! Никога не ми е било толкова хубаво!” С такива, които заспиват веднага, без да се интересуват от вас, провеждайте разяснителна работа.
 
Препоръки:

Ако сте удовлетворена, не е лошо да му го кажете. Самолюбието му няма да пострада и ако го помолите още малко да ви погали.
 
Страхува се от отговорност.

Затова така бързо си отива. И после не звъни цяла седмица, а вие се скъсвате от рев и се чудите къде сте сбъркали. Той се бои да не се привърже и не дай Боже да се обвърже. Това е една от “най-непробиваемите” фобии.
 
Препоръки:

Мъжът рядко настоява за продължителна връзка. Не се обиждайте: да ръководите процеса е къде по-приятно, отколкото да ви направляват. След три-четири срещи става ясно дали си подхождате. Тогава вземате инициативата в свои ръце: звънете му, канете го на интересни места. След време усилията ви ще се увенчаят с успех.

Фобии в периода на съжителство и периода на раздяла.

Срещате се вече почти от два месеца. Говорили сте за прибързаните бракове и сте единодушни, че са пълен идиотизъм. Но вече не можете един без друг.

Вариантите: срещате се както досега и запазвате личната си свобода или заживявате заедно.
 
Повечето съвременни двойки избират второто. Не трябва да планирате време за срещи, но пък се налагат известни промени в живота ви.
 
Страхува се, че ще му ограничите свободата.

Той е свикнал да се среща с приятели, да играе билярд, да се прибира в къщи по никое време, да не се отчита пред никого. И изведнъж се появявате вие с ръце на кръста, с упрек в очите, озлобена от очакване и изискваща постоянно внимание.
 
Препоръки:

Веднага се договорете, че всеки има право на лична свобода. Не се стремете на всяка цена да заемете изцяло жизненото му пространство. Ако се вторачите в “любимия”, “скъпия” и “единствения”, ще загубите собствената си индивидуалност.
 
Страхува се, че няма да приемете приятелите му.

С ужас си представя как върви мълвата за приятелката му: злобна фурия, нищо и половина домакиня и куп други неприятни неща. Важна роля тук играе и мъжкото тщеславие: какво ще кажат другите за неговата избраница?
 
Препоръки:

Ще се наложи да намерите общ език с приятелите му. Постарайте се да им направите добро впечатление. Ако го похвалят за избора, това само ще налее вода във вашата мелница. Ако са ви антипатични, бъдете вежлива с тях.
 
Страхува се, че отношенията ви ще станат стандартни.

Той ще се прибира уморен от работа, а вие ще готвите с ролки на косата и в размъкнат стар пеньоар.
 
Препоръки:

Може и да не носите в къщи официални рокли, но ще ви се наложи да се разделите с любимото износено пеньоарче с вече скъсани джобове. Старайте се да изглеждате естествено, но не забравяйте, че “в жената трябва да има някаква загадка”.
 
Страхува се от вашите родители.

Той мисли, че само чакат добър случай да ви подметнат: “Нали ти казахме! Видя ли, че той не е за теб.” Затова не знае как да се държи с тях и понякога прави глупости.
 
Препоръки:

Дръжте родителите си по-далече от любимия – по-здравословно е. Но при редките моменти на общуване го помолете да се държи така, както би искал вие да се държите с неговите родители.
 
Страхува се, че ще имате претенции към парите му.

Постоянно се терзае от мисълта, че по отношение на връзката ви, са ви нужни “милионите” му, а не той самият. Ако е богат, ще ви глада изпитателно в очите и ще се пита дали го обичате, ако е беден като църковна мишка.
 
Препоръки:

Ако го обичате истински и държите на връзката, не се уморявайте да му го повтаряте и без да ви пита. Дори парите да ви вълнуват, отговорът трябва да е положителен.

 
Страхува се, че ще искате дете.

А това засега не влиза в плановете му. Детето е свързано с грижи, разходи, задължения и промяна на начина на живот.
 
Препоръки:
 
За дете трябва да сте готови и двамата. Може да го поставите пред свършен факт, но не е ясно как ще реагира. Решете въпроса заедно.
 
Страхува се, че ще го упрекнете колко малко се грижи за вас.

Затова не ви извежда, не ви помага в домакинството, не ви купува подаръци.
 
Препоръки:

Даже и да не страда от такава фобия, създайте му я.
 
Страхува се, че ще дойде времето, когато трябва да реши дали да се ожените или не.
 
Знае, че рано или късно ще подхванете разговор на тази тема, че е време да реши и че вие искате нормално семейство.
 
Препоръки:

Не използвайте “Силови” методи, дори да ви се иска да се омъжите. По-добре наблегнете на отношенията. Нека бракът стане логично логичното им продължение. Не се правете на фенка на домашното огнище. Просто бъдете внимателна и нежна към любимия.
 
Фобии в периода на раздяла след връзката
 
Ако не сте следвали препоръките в мъжките страхове 1 и 2 , напълно е възможно да се стигне до този момент. Той е най-драматичния и най-краткия. Не е важно защо се разделяте и по чия вина. Важно е, че нямате общо бъдеще. Докато един от двамата събира багажа си, мъжът се страхува:
 
– от последните думи;
 
– от сълзите и ненужните обяснения;
 
– от въпроса: “Хубаво ли ти беше с мен?”, защото не е уверен в положителния отговор;
 
– от бъдещи клюки, които ще подкопаят авторитета му;
 
– от преспиването с най-добрия приятел;
 
– от съмнението, че постъпва неправилно и ще бъде късно да се върне.
 
Препоръки:

Каквото и да стане, не губете чувство за собствено достойнство. И не плачете. Кожата около очите се разваля.

Автор: Маринела Младенова, Клинична социална работа

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top