Изразете и намерете себе си по 4 безопасни начина

начина Тийнейджърските години са времето, в което човек търси своята идентичност, открива себе си, разбирайки, че е уникален, по различни начина. Някои имат потребността да прекрачват граници, да експериментират. Други пък имат нужда да изразят и/или намерят себе си, като анализират действията, желанията, мечтите си. Има също така момчета и момичета, на които им е трудно го направят. Обикновено това е свързано с ниско самочувствие и самооценка. Затова представям 4 безопасни начина, по които един тийнейджър може да изрази не само себе си, но и те да му помогнат да повиши и самооценката си.

1.   Създайте колаж, който ви изобразява! Използвайте следните начина:

–   думи, символи, снимки от вестници и/или списания, които илюстрират дейности, доставящи ви удоволствие;
–   места, които сте посещавали;
–   хора, на които се възхищавате и считате за ваши идоли;
–   професия, която искате да работите;
–   кариера, която желаете да „преследвате”.

Приветствам всеки тийнейджър, който усеща потребност да изрази, да намери себе си, да изпрати сканирано копие на своя колаж на  office@psihika.eu. Най-интересните колажи ще се публикуват в е-списание „Психика”. Не пропускайте да упоменете имената и годините си.

2.   Направете „АЗ” реклама. Напишете реклама за себе си. Например – представете си, че кандидатствате за университет или длъжност. Вашата реклама трябва да покаже най-добрите ви качества и положителни черти. Да убедите другите, че точно вие сте „човекът” и заслужавате мястото.

3.   Напишете 10 качества, черти или недостатъци, които смятате, че притежавате. С условието обаче да сте искрени. Наредете характеристиките в ред от тези, които най-много харесвате в себе си, до тези, които най-малко харесвате. След това си отговорете на въпроса: „ОК ли съм с това, което виждам? Ако мога да премахна някоя характеристика, коя ще е тя?”

Как се чувствате, когато я изтриете? Имате право да изтриете до 3 характеристики. Какъв човек сте без тях? Ако желаете, върнете премахнатите от вас черти. Повечето хора, които правят упражнението, казват, че не се чувстват „пълни” без тях.
Препоръчвам ви да опишете какво сте изпитали по време на това упражнение, кои характеристики сте махнали/върнали и защо. И най-важното – какво сте научили за себе си.

4.   Напишете писмо до себе си. Включете:

–   сегашните ви приятели или пък кои искате да са ви приятели;
–   колко тежите;
–   колко сте високи;
–   любима песен към момента;
–   любим филм към момента;
–   любима книга към момента;
–   добри и лоши събития, които са ви се случили през 2020 г.

Сложете си актуална снимка. На гърба на писмото напишете 10 цели, които желаете да постигнете през 2021 г. Запечатайте го. На прага на 2022 г. го отворете и си дайте сметка дали сте успели да постигнете заложените от вас цели.

Автор: психолог Мария Коева

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top