Причини за развод в съвременното семейство

причини Причини за развод в съвременното семейство

Двама души се вричат във вечна любов, докато смъртта ги раздели. Но много често адвокатите и съдът са тези, които всъщност ги разделят. Законно. И то дълго време, след като съпрузите сами са изгубили обичта помежду си.

Ако си мислите, че сексуалната изневяра е водеща причина за развод, то това е напълно погрешно мнение. Според експерти по-голямата част от женените двойки се разделят заради комуникационни проблеми. Това едва ли учудващо, имайки предвид, че комуникацията е изключително важна за всяка стабилна връзка и брак.

Ето и кои са другите причини, отговорни за разпадането на семейните съюзи:

Сключване на брак по грешни подбуди

Брак по сметка – всички знаем, че като цяло това е “билет” за бърз развод. Има обаче и друг вид бракове по грешни подбуди. Тези, когато мъжът и жената (или пък само един от двамата) смятат, че задължително трябва да се оженят.

Забременяването е фактор, който кара много двойки да сключат брак, макар да не са сигурни в това. Когато пък от самото начало човек не е убеден, че бракът с партньора му е правилният избор, това е е сигнализиращ знак, че нещата не са наред. Простият извод е, че хората не трябва да се женят, само за да угодят на някого. А защото го искат наистина.

Липса на индивидуалност

Когато единият от двамата съпрузи няма собствени интереси, позиции по дадени въпроси, хобита, приятели – това определено не е здравословно за брака. Той не може да изрази себе си, своите мисли и чувства, губи своята индивидуалност. И в резултат се превръща само в „сянка“ на своя партньор. Това в крайна сметка много често води до развод.

Мъжът и жената

стават повече родители, отколкото съпрузи

Когато в семейството се появи дете или пък деца, много често мъжът и жената съсредоточават вниманието си главно към своите наследници. Разбира се, това е нормално, защото да си родител означава, че трябва да поемаш своите отговорности. Но малко по малко партньорите губят връзката помежду си, интимността. Докато в един момент дори не могат да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят един в друг и да искат да бъдат заедно.

Различни интереси

Казват, че противоположностите се привличат. Но когато става въпрос за дълготрайни връзки и бракове – то тази формула не е успешна. Съпрузите трябва да имат еднакви (или почти еднакви) интереси, за да могат да споделят времето си пълноценно.

Ако жената предпочита да си почива вкъщи или пък да обикаля по магазините, докато мъжът иска да се разхожда сред природата – това е нещо, което би могло да създаде сериозен проблем в отношенията. Може би след време различните интереси ще се окажат причина за отдалечаване, а от там и за развод.

Разбира се, всеки човек има нужда да прекара малко време далеч от любимия си човек. Но това трябва да бъде изключение, а не правило.

Липса на интимност

Мъжът е имал тежък ден на работа, жената пък я боли глава. Твърде уморени са и двамата съпрузи, за да правят секс. Наглед тривиални причини, заради които обаче интимността между двама души малко по малко замира. Всъщност не главоболието само по себе си може да „убие“ сексуалността на една двойка.

То може да бъде причина да се започне един много нездравословен цикъл, в който сексът все по-рядко е страстен, романтичен и неочакван. А причините и оправданията за липса на интимност в леглото да се увеличават, защото се смятат за „нормални“.

Незадоволени очаквания

Много хора си мислят, че когато се чувстват нещастни, те трябва да променят своя партньор, за да може той да направи необходимите промени и те отново да се почувстват щастливи. Това обикновено се случва под формата на оплаквания, обвинения, критики, заядливост и дори заплахи.

Когато един от съпрузите се опитва да принуди половинката си да прави неща, които не иска, само за да бъде той щастлив, това е „рецепта за бедствие“. Когато човек е недоволен от нещо, той сам трябва да промени ситуацията.

Финанси

Обикновено не липсата на достатъчно финанси води до развод (когато, разбира се, не става въпрос за брак по сметка), а по-скоро липсата на съвместимост по отношение на парите. Представете си конфликта между двама съпрузи, ако единият е пестелив, докато другият е прахосник. С течение на времето тази разлика може да достигне до такива висоти, че изходът да е само един, а именно развод.

Съпрузите са далечни един от друг

Както споменахме вече, сексът е важен, но не и единственото най-важно нещо, когато говорим за отношения между двама души. Малките целувки за „здравей“ и „сбогом“, импровизираните прегръдки, хващането за ръце – това са все неща, които сближават двойката.

Различни приоритети

Както различните интереси, така и различните приоритети могат да бъдат достатъчна причина един брак да се разпадне. Ако единият партньор смята, че работата е най-важна и трябва да се съсредоточи върху нея, докато другият вече иска деца – това определено е голям проблем. За даден период от време някой от съпрузите може да направи компромис със своето желание, но колко биха издържали цял живот?

Неспособност

за разрешаване на конфликти

Всяка двойка има разногласия – това е нещо напълно нормално и няма как да бъде избегнато в един брак. Ключът към успеха обаче е двамата съпрузи да намерят начин да разрешават конфликтите си с помощта на взаимно уважение и изслушване. В противен случай някой от партньорите събира в себе си негативни чувства, гняв, агресия и разочарование, които в даден момент „избухват“ и то по най-лошия възможен начин.

Автор: Маринела Младенова, клинична социална работа

Последвайте е-списание „Психика“ във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top