Размисли и страсти относно би- и хомо сексуалността

сексуалността Много от вас, тийнейджъри, експериментират и изследват сексуалността си. Това е нормална и здравословна част от психо-сексуалното развитие. Понякога само мислите и/или сексуалните фантазии с хора от собствения пол пораждат чувство на страх, несигурност и притеснение относно сексуалната ориентация. Тези чувства (поведения) обаче не идентифицират човек, че е с би- или хомосексуална ориентация. С тях той се ражда. Те не са избор, а част от личността.

Сексуалната идентичност е акцент, до който все повече тийнейджъри слагат въпросителен знак, и е ОК да се колебаят към кой пол са истинските им емоционални и сексуални усещания. Както и преди съм писала, сексуалната ориентация е много повече от сексуалния импулс и поведение. Затова тя не се определя единствено от тези две неща.

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ, КОИТО НЕ ВИ ДАВАТ МИРА

По време на пубертета идва осъзнатостта дали усещате привличане към хора от вашия пол. Може да минавате през фаза на несъзнателен експеримент със себе си, резултатите от който не са ясни. Или просто да експериментирате със сексуалните си усещания. Развивате се във време, в което това не е срамно, отвращаващо или недопустимо.

През последните 8 години съм получавала много писма от объркани тийнейджъри, търсещи себе си. Като че ли половината от тези писма са били с един и същ казус. Какво искам да кажа? Струва ми се, че в повечето случаи, в които сте имали интимна близост с вашия пол, сте били съблазнени от момчето/момичето. Опитайте да си отговорите какво наистина изпитвате към него/нея; дали пък не сте се фокусирали върху него/нея, защото не ви обръща внимание; дали нямате нужда от адреналин, да се “докоснете” до “забранения плод”.

Представете си да имате връзка с него/нея. Да отглеждате заедно дете. Той/Тя да е партньорът, който ще запознаете с родителите, приятелите и колегите си. Какви емоции изпитахте, когато си представихте картината? Напълно ОК е у вас да са се породили точно тези чувства на страх, несигурност и притеснение, за които споменах в началото на статията. А ако сте усетили спокойствие, най-вероятно приемате себе си такива, каквито сте – това е чудесно!

Без съмнение обаче ще трябва да извървите пътят към себеопознаването. Няма гаранция, че ще е лесно, но ще сте наясно със себе си и желанията си. Можете да прочетете и материала ми, свързан отново с темата за сексуалността и нейните проявления, „Харесвам собствения си пол! HELP!”. В него подробно съм описала всичко, което ви интересува за сексуалността и от което се вълнувате. Аз, като психолог, съм тук, за да отговарям на въпросите ви и да ви помагам в търсенето на себе си, независимо в кой аспект. Най-важното е да съберете смелост и да се изправите лице в лице срещу реалността, без да се страхувате, защото пък това може да се окаже едно от най-хубавите предизвикателства в живота ви.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top