следродилнаДа поговорим за следродилна депресия.

Бременността е един от най-хубавите периоди за жената. Когато обаче се появи на бял свят бебето, настъпва друг период, в който тя има съвсем различни отговорности – да се грижи за него и да е нащрек денонощно. А това е изморително. Предполагам, дами, ви се струва, че имате друг живот, който няма общо със стария, когато сте били свободни и отпочинали.

Също така искате да сте все така красиви и обичани. Бързо преминавате от едно емоционално състояние в друго. Почти всичко ви дразни. Концентрирате се по-трудно, губите ориентация в познати места и забравяте факти от деня. Е, най-вероятно сте изпаднали в т.нар. следродилна депресия.

Статистиката показва,

че само 15% от жените, които са родили скоро, достигат до тежки форми на следродилна депресия, но почти всяка жена преминава през етапа на емоционална лабилност и объркване. Според специалистите това е вследствие на хормоналния дисбаланс в организма.

За да се справите по-лесно със следродилната депресия, се хранете здравословно и балансирано, разхождайте се на тихи места, изпълнени с чист въздух, извършвайте дейностите, които са ви доставяли удоволствие преди бременноста и се радвайте на своето малко бебе. Както казах, случило ви се е едно от най-хубавите неща в живота ви и не бива да пропилявате този момент в апатия. Имате щастието да се грижите за нов живот, който се нуждае от вашата топлина и обич.

За много двойки

е характерно намаляването на половите контакти след раждането. Жената се чувства по-изморена и й трябва повече време, за да се настрои за това.

Темата за честотата на секса след появата на бебето е все така актуална и много жени споделят, че чувстват как мъжете им са охладнели към тях, не им обръщат внимание, някои дори се притесняват, че си имат друга.

 

В повечето случаи

тези мисли са просто плод на повишена тревожност. Сигурна съм, че мъжете разбират вашата натовареност и недоспиване и умишлено даже не повдигат темата за секса. Но все пак съветът ми е да поговорите.

Споделете им, че ви липсват нежност и интимност. Ще трябва да мине време, докато отново възвърнете обичайния си ежедневен ритъм, а с това и сексуалните контакти.

Опитайте се да ограничите

или дори да прекратите гледането на страшни филми. Четете приятна литература, гледайте повече комедии и развлекателни предавания, наслаждавайте се на някоя картина, която ви успокоява.

Кошмарите, страхът от тъмното, за който много жени споменават, и изобщо страхът при заспиване е най-малкото последствие върху здравето ви. Нужна ви е повече позитивна информация преди лягане.

Ако не успявате да се справите с периода на следродилната депресия, посетете психолог, който да открие конкретните причини за състоянието, в което се намирате.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание „Психика“ във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.