Следродилна депресия

следродилна Да поговорим за следродилна депресия.

Бременността е един от най-хубавите периоди за жената. Когато обаче се появи на бял свят бебето, настъпва друг период, в който тя има съвсем различни отговорности – да се грижи за него и да е нащрек денонощно. А това е изморително. Предполагам, дами, ви се струва, че имате друг живот, който няма общо със стария, когато сте били свободни и отпочинали.

Също така искате да сте все така красиви и обичани. Бързо преминавате от едно емоционално състояние в друго. Почти всичко ви дразни. Концентрирате се по-трудно, губите ориентация в познати места и забравяте факти от деня. Е, най-вероятно сте изпаднали в т.нар. следродилна депресия.

Статистиката показва,

че само 15% от жените, които са родили скоро, достигат до тежки форми на следродилна депресия, но почти всяка жена преминава през етапа на емоционална лабилност и объркване. Според специалистите това е вследствие на хормоналния дисбаланс в организма.

За да се справите по-лесно със следродилната депресия, се хранете здравословно и балансирано, разхождайте се на тихи места, изпълнени с чист въздух, извършвайте дейностите, които са ви доставяли удоволствие преди бременноста и се радвайте на своето малко бебе. Както казах, случило ви се е едно от най-хубавите неща в живота ви и не бива да пропилявате този момент в апатия. Имате щастието да се грижите за нов живот, който се нуждае от вашата топлина и обич.

За много двойки

е характерно намаляването на половите контакти след раждането. Жената се чувства по-изморена и й трябва повече време, за да се настрои за това.

Темата за честотата на секса след появата на бебето е все така актуална и много жени споделят, че чувстват как мъжете им са охладнели към тях, не им обръщат внимание, някои дори се притесняват, че си имат друга.

 

В повечето случаи

тези мисли са просто плод на повишена тревожност. Сигурна съм, че мъжете разбират вашата натовареност и недоспиване и умишлено даже не повдигат темата за секса. Но все пак съветът ми е да поговорите.

Споделете им, че ви липсват нежност и интимност. Ще трябва да мине време, докато отново възвърнете обичайния си ежедневен ритъм, а с това и сексуалните контакти.

Опитайте се да ограничите

или дори да прекратите гледането на страшни филми. Четете приятна литература, гледайте повече комедии и развлекателни предавания, наслаждавайте се на някоя картина, която ви успокоява.

Кошмарите, страхът от тъмното, за който много жени споменават, и изобщо страхът при заспиване е най-малкото последствие върху здравето ви. Нужна ви е повече позитивна информация преди лягане.

Ако не успявате да се справите с периода на следродилната депресия, посетете психолог, който да открие конкретните причини за състоянието, в което се намирате.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top