Кредит за бизнес старт – плюсове и минуси

кредит Когато се стартира нов бизнес често пъти се търси и кредит за бизнес, т.е. бизнес кредит, с който да се подсигури финансово начинанието.

Да се намери такъв обаче, често се оказва доста трудно. Както писах по темата “Източници за финансиране на стартъп”, близо 80% от стартиращите бизнес в България само след една година са фалирали. Което пък от своя страна прави банките особено предпазливи при отпускането на кредити за нови начинания.

Съответно се стига до там, че включително някои банки отказват отпускането на кредит за стартъп по несъществени, да не кажа несъществуващи причини. Те отказват в стремежа си да се предпазят от подобно високо-рисково действие.

Освен ако не е замесено обременяването с дълг на роднини, приятели или както вече писах, залагането на имот. Като цяло е почти невъзможно да се вземе кредит от банка с основание старт на бизнес. Това е един голям минус за бизнеса в България (много от фалитите се дължат на лошо финансиране на началото, освен на другите възможни причини).

Предлаганите от банките доста неизгодни условия, често водят до търсене на кредити, но не точно от банки, а от разни фирми за т.нар. фирми за бързи кредити. Те имат някои плюсове и много минуси.

Плюсовете са следните:

– Средствата се предоставят веднага. Понякога дори не се изискват официални източници на доход. Хубаво е да се проучат условията в различните фирми за бързи кредити. Да се провери дали фирмите са лицензирани да извършват подобна дейност. Едва тогава да се пристъпи към следващата стъпка. Подаването на заявка за такъв кредит е добре да е в офис на фирма, а не чрез случайни лица чрез разговор по телефон. Така отчасти се гарантира, че не става дума за измамна схема.

– Има минимални изисквания към кредитополучателя.

– Възможно е да се получи заем дори ако искащият го има отрицателна или т.нар. “сива” кредитна история.

Сред основните минуси са:

– Сумата, която може да се заеме, като правило не е голяма.

– Много висок процент, правещ огромна сумата, която после трябва да се върне. Известни са някои фрапантни случаи, подробно и редовно описвани в медиите. Това е сериозен минус.

– Сериозни наказателни санкции при забава на плащането на дълга.

Като цяло, най-добрият вариант си остава събирането на лични средства, с които да се стартира. Но ако не е останал никакъв друг вариант, а ситуацията притиска, който си прецени необходимост от кредит, може да се опита да си потърси такъв. Разбира се, винаги трябва да внимава много при избора на кредитна институция или фирма за бърз кредит и да се запознава щателно с условията им.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top