Бизнес – 6 грешки на стратегията при нова фирма

бизнесПредпоставки за допускане на грешки на бизнес стратегията

Две са големите икономически школи, които дават подходи в стратегическото управление на бизнес – европейска и американска.

Разликата между тях е, че в Европа се акцентира върху изграждането на модели, а в САЩ се залага на начина на мислене. В условията на родната икономическа конюнктура, за да се задържи и развива един току що стартирал бизнес, е необходимо съчетаване и на двата подхода. 

За стартиращия в България бизнес е важно от една страна да си изгради стабилен модел, по който да развие дейността на фирмата, съпътстван от бизнес-план и от стратегически анализ в писмен вид, а от друга страна е и необходимостта от изграждането на определен начин на мислене, който следва да е съпътстван с повишаване на икономическата култура, ако има такава необходимост. 

От това произтичат следните най-често допускани грешки на бизнес стратегията при новата фирма:

1. Липсата на собствени познания и умения

в сферата на икономиката или пък несигурността в тях.

Те често карат управителя да се опитва да имитира ходовете на лидери от световно ниво или на конкуренти с лидерски позиции. Това води закономерно до неуспехи, защото никой не разкрива просто така как е достигнал до нивата, на които е, колкото и достъпна да изглежда схемата му отстрани. По-добре е управителят на новостартиращата фирма да се опита да се изгради собствен стил на база разширяване на собствените икономически познания, ако има нужда. Така със сигурност ще знае какво и защо прави.

2. Изразходване на огромно количество средства за реклами и промоции.

В резултат на това не остават пари за някои други важни неща. Рекламата трябва да се прави разумно.

3. Прекалено разточителство на финансови средства.

Примерно, за закупуване на възможно най-скъпото оборудване при липса на реална информация ще се продаде ли произведената продукция. Рискът се състои в това, че съществуват т.нар. слаби продукти, които поставят фирмата пред свършения факт да се е набутала със закупуването на едни скъпи машини, произвеждащи трудно или пък въобще непродаваеми стоки. Скъпите машини са хубаво нещо, но с тяхното закупуване трябва да се внимава.

4. Прекаляване със съкращаването на разходи.

Тази е другата крайност. Не трябва прекомерно много да се разточителства, но и не е правилно всички разходи да се орежат до степен бизнеса да се окаже без необходимото, за да постигне какъвто и да било растеж.

5. Правене на агресивни опити да се задържи бизнеса в пазарната ниша.

Тази грешка води до следното: обикновено агресивното налагане на новия в нишата вбесява конкурентите, а те имат много по-добри позиции. Имат и контакти. Така разходите и проблемите за новия в бизнеса внезапно могат да станат много и управителят на новата фирма даже да не разбере от къде му е дошло. А без утвърдени позиции и лоялни клиенти от тук до фалита крачката е малка.

6. Избор за стартиране на бизнеса в замиращ отрасъл.

Това е грешка по-голяма и от тази да се следва модела за правене на бизнес на принципа “ден година храни”.

С това списъкът на възможните грешки не се изчерпва, но тези са най-често срещаните.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.

Следва:
Как ще се представите на интервю за работа? Колкото и…
Cresta Posts Box by CP
BulgarianEnglish
Scroll to Top