5 важни правила при покупката на франчайз

франчайз Напоследък в България франчайз бизнесът много нашумя.

Но статистиката за неговата успешност на родна почва е по-скоро отрезвителна. Едва 20 % от всички, сдобили се с франчайз, могат да се похвалят с успех. Другите 50 % работят с минимални приходи или са с печалба почти около нулата, а оставащите 30% фалират.

Такива данни споделят големите франчайз компании за България.

Разбира се, по другите държави картината също не е доста по-различна. Дали това обаче е залезът на франчайза? Не. Просто при избора на франчайз трябва да се подходи внимателно, като към всеки бизнес. Едва тогава може да се очаква и да има успех.

Ето защо е важно да се спазват като минимум следните основни правила при покупката на франчайз.

1. Предварителен анализ преди покупката на франчайз.

Възможностите за избор в България са големи – от хранителни вериги, та до преводи и легализация. Изглежда на пръв поглед лесно да се хареса нещо и да се открие бизнес под негов бранд. И наистина е лесно да се направи избор, но само за онези, които имат богат управленски опит зад гърба си и познават икономическата конюнктура. За всички останали е по-добре да не избързват и да си направят предварителен анализ.

Така ще си спестят загубата на пари и на време. Анализът може да включва намирането на аналози и как са се развили работите при тях. Да се види има ли потребителски интерес, т.е. дали ще има достатъчно клиенти, с които да се обезпечи печалба. Да се провери дали не е нещо със сезонни приходи.

2. Проучването на действащото законодателство и на възможните промени в него за в бъдеще.

Това е един момент, който начинаещите бизнесмени често пропускат, а е важен. Добре е да се проучи внимателно как стои въпросът със законодателството и какви промени в него евентуално може да се очакват. Нека обърна малко повече внимание защо е важно да се следи законодателството с реален пример от българската икономика.

Преди няколко години беше относително лесно навлизането в бизнеса с преводи и легализация. Включително имаше и изгодно франчайз. Но родното законодателство, след известни тихи индикации какво ще бъде, рязко се промени.

За да отговори на законовите промени, бизнесът,

работещ в тази сфера се охарчи с хиляди левове за сертификация, наем на нови служители, които да отговарят на определени условия за образование, преустройство на офиси и т.н.

Мнозина бяха неподготвени за такъв финансов удар под кръста и фалираха. За да се избегне подобна нелепа съдба, законодателството трябва да се следи не само като това какво е в момента, но и какви са плановете по отношение на него и за в бъдеще.

3. Получаване на цялата информация за дейността.

Полезно е да се попита францайзодателя какво точно трябва да се прави “от сутрин до вечер”, а не само какви са месечните и дългосрочните задължения. Може да се окаже, че има специфики, с които не всеки е в състояние да се справи. Примерно за първоначалното набиране на клиенти да е необходимо да се навъртят куп телефонни разговори с очарователен глас. Или да се стои на гише в забутана улица по 12 часа на ден. Ако се окаже нещо такова, то е редно червената лампичка да светне.

4. Ползване на услугите на адвокат.

Адвокатът ще провери историята на франчайзодателя. Ще определи всеки аспект на сделката от юридическа гледна точка. Преди адвокатът да е проучил има ли или не юридическа чистота и максималната защита на интересите на купувача (франчайзополучател), франчайз договор не трябва да се подписва. Наемането на адвокат струва пари.

Но по-добре да се плати на добър адвокат, отколкото да се набутат едни пари залудо заради пропускането на тази стъпка и после да се затъне в каша. Накрая все пак да трябва адвокат, но да не е сигурна победата му в съда, заради заложени предварително юридически хватки.

5. Ползване на услугите на счетоводител.

Счетоводителят ще огледа и оцени бизнес плана, по който ще се работи под новия бранд. Редом с това една от задачите му трябва да бъде да търси и съобщава за скрити разходи и икономически подвеждаща информация. Причината е, че някои франчайзодатели не информират за всички възможни разходи. Или го правят с недомлъвки от типа: “То това зависи от Вашия регион и от трети фактори”, което е некоректно. Наемането на счетоводител за такъв оглед също струва пари. Ползата от такова действие обаче може да спести хиляди левове в последствие.

Автор: психолог Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top