франчайзНапоследък в България франчайз бизнесът много нашумя.

Но статистиката за неговата успешност на родна почва е по-скоро отрезвителна. Едва 20 % от всички, сдобили се с франчайз, могат да се похвалят с успех. Другите 50 % работят с минимални приходи или са с печалба почти около нулата, а оставащите 30% фалират.

Такива данни споделят големите франчайз компании за България.

Разбира се, по другите държави картината също не е доста по-различна. Дали това обаче е залезът на франчайза? Не. Просто при избора на франчайз трябва да се подходи внимателно, като към всеки бизнес. Едва тогава може да се очаква и да има успех.

Ето защо е важно да се спазват като минимум следните основни правила при покупката на франчайз.

1. Предварителен анализ преди покупката на франчайз.

Възможностите за избор в България са големи – от хранителни вериги, та до преводи и легализация. Изглежда на пръв поглед лесно да се хареса нещо и да се открие бизнес под негов бранд. И наистина е лесно да се направи избор, но само за онези, които имат богат управленски опит зад гърба си и познават икономическата конюнктура. За всички останали е по-добре да не избързват и да си направят предварителен анализ.

Така ще си спестят загубата на пари и на време. Анализът може да включва намирането на аналози и как са се развили работите при тях. Да се види има ли потребителски интерес, т.е. дали ще има достатъчно клиенти, с които да се обезпечи печалба. Да се провери дали не е нещо със сезонни приходи.

2. Проучването на действащото законодателство и на възможните промени в него за в бъдеще.

Това е един момент, който начинаещите бизнесмени често пропускат, а е важен. Добре е да се проучи внимателно как стои въпросът със законодателството и какви промени в него евентуално може да се очакват. Нека обърна малко повече внимание защо е важно да се следи законодателството с реален пример от българската икономика.

Преди няколко години беше относително лесно навлизането в бизнеса с преводи и легализация. Включително имаше и изгодно франчайз. Но родното законодателство, след известни тихи индикации какво ще бъде, рязко се промени.

За да отговори на законовите промени, бизнесът,

работещ в тази сфера се охарчи с хиляди левове за сертификация, наем на нови служители, които да отговарят на определени условия за образование, преустройство на офиси и т.н.

Мнозина бяха неподготвени за такъв финансов удар под кръста и фалираха. За да се избегне подобна нелепа съдба, законодателството трябва да се следи не само като това какво е в момента, но и какви са плановете по отношение на него и за в бъдеще.

3. Получаване на цялата информация за дейността.

Полезно е да се попита францайзодателя какво точно трябва да се прави „от сутрин до вечер“, а не само какви са месечните и дългосрочните задължения. Може да се окаже, че има специфики, с които не всеки е в състояние да се справи. Примерно за първоначалното набиране на клиенти да е необходимо да се навъртят куп телефонни разговори с очарователен глас. Или да се стои на гише в забутана улица по 12 часа на ден. Ако се окаже нещо такова, то е редно червената лампичка да светне.

4. Ползване на услугите на адвокат.

Адвокатът ще провери историята на франчайзодателя. Ще определи всеки аспект на сделката от юридическа гледна точка. Преди адвокатът да е проучил има ли или не юридическа чистота и максималната защита на интересите на купувача (франчайзополучател), франчайз договор не трябва да се подписва. Наемането на адвокат струва пари.

Но по-добре да се плати на добър адвокат, отколкото да се набутат едни пари залудо заради пропускането на тази стъпка и после да се затъне в каша. Накрая все пак да трябва адвокат, но да не е сигурна победата му в съда, заради заложени предварително юридически хватки.

5. Ползване на услугите на счетоводител.

Счетоводителят ще огледа и оцени бизнес плана, по който ще се работи под новия бранд. Редом с това една от задачите му трябва да бъде да търси и съобщава за скрити разходи и икономически подвеждаща информация. Причината е, че някои франчайзодатели не информират за всички възможни разходи. Или го правят с недомлъвки от типа: „То това зависи от Вашия регион и от трети фактори“, което е некоректно. Наемането на счетоводител за такъв оглед също струва пари. Ползата от такова действие обаче може да спести хиляди левове в последствие.

Автор: психолог Людмила Боянова (икономист и психолог)

Последвайте е-списание „Психика“ във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.