Проблемите със съня, кошмарите и страховете

съня Получавам доста запитвания от тийнейджъри, които имат проблеми със съня – не се наспиват достатъчно, будят се често през нощта, трудно им е да заспят или изобщо не могат да заспят. Всеки случай е индивидуален, разбира се, но общо взето различните проблеми по време на юношеството, които допринасят за тревожността у тийнейджърите, са честа причина за това.

Едно писмо от момиче на 13 години е повод да обърна внимание и на страховете, породени от филмите на ужасите, които също оказват влияние върху недоспиването и проблемите със съня. По-надолу ще прочетете и защо възрастните не преживяват така силно гледането на някой страшен филм, а тийнейджърите – обратното.

Започвам с малко статистика.

Изследване на тийнейджъри от САЩ на възраст между 11 и 17 години показва, че 80% от тях не спят достатъчно през седмицата. Физическите, психическите и социалните промени, които им се случват, са някои от причините за това. Проблеми в училище, с приятели, гадже може също да допринасят за недостатъчния сън, както и за повишена тревожност.

В процеса на физическото съзряване телата на тийнейджърите произвеждат много повече мелатонин, който е хормона на съня. Мелатонинът им помага физически да се адаптират към промените, но и причинява усещане за тревога през нощта и силна умора сутрин. Всичко това, което написах, може да доведе до раздразнителност, трудна концентрация в училище и понижен ентусиазъм към физически натоварвания.

Как сънят ви да стане по-приятен:

•   Вечеряйте поне 2 часа, преди да заспите;
•   Приключвайте със задълженията следобед или привечер;
•   Избягвайте свръхстимулацията;
•   Ако гледането на ТВ или стоенето пред компютъра/телефона е предимно вечер, хубаво е това да става най-малко един час преди сън.

Що се отнася до филмите, независимо дали са страшни или не – те са свързани с напрежение, ужас, романтика, хумор. Това е една нереална зона, която позволява бягство от реалността и интелектуално преживяване. Всеки филм носи различни емоции. Но тъй като на тийнейджърите им липсва основа за духовност, те (филмите) се превръщат за тях в псевдорелигия, формираща основата за техните житейски въпроси и нагласи и идеи за смисъла на живота.

Филмите на ужасите дават поле за изява на най-скритите страхове на човека, липсата на контрол и сигурност. Много възрастни разделят страховете, генерирани от филми и ТВ, от страховете, които се основават на реално преживяване. Умът на един тийнейджър обаче не е достатъчно развит със защитните механизми на възрастните и усещането за перспектива. Затова в една такава ситуация идва тревожността, дори мога да кажа и паник атаките. Причината за това е преживеният стрес след гледане на филм на ужасите.

Паник атаките отшумяват до няколко месеца. Но ако това състояние продължава дълъг период от време и влияе върху режима на сън, спокойното заспиване и създава неприятно усещане, може то да се превърне във фобия и тогава е необходима консултация с психолог, който да установи причините за продължителната тревожност.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top