съня

съняПолучавам доста запитвания от тийнейджъри, които имат проблеми със съня – не се наспиват достатъчно, будят се често през нощта, трудно им е да заспят или изобщо не могат да заспят. Всеки случай е индивидуален, разбира се, но общо взето различните проблеми по време на юношеството, които допринасят за тревожността у тийнейджърите, са честа причина за това.

Едно писмо от момиче на 13 години е повод да обърна внимание и на страховете, породени от филмите на ужасите, които също оказват влияние върху недоспиването и проблемите със съня. По-надолу ще прочетете и защо възрастните не преживяват така силно гледането на някой страшен филм, а тийнейджърите – обратното.

Започвам с малко статистика. Изследване на тийнейджъри от САЩ на възраст между 11 и 17 години показва, че 80% от тях не спят достатъчно през седмицата. Физическите, психическите и социалните промени, които им се случват, са някои от причините за това. Проблеми в училище, с приятели, гадже може също да допринасят за недостатъчния сън, както и за повишена тревожност.

В процеса на физическото съзряване телата на тийнейджърите произвеждат много повече мелатонин, който е хормона на съня. Мелатонинът им помага физически да се адаптират към промените, но и причинява усещане за тревога през нощта и силна умора сутрин. Всичко това, което написах, може да доведе до раздразнителност, трудна концентрация в училище и понижен ентусиазъм към физически натоварвания.

Как сънят ви да стане по-приятен:

•   Вечеряйте поне 2 часа, преди да заспите;
•   Приключвайте със задълженията следобед или привечер;
•   Избягвайте свръхстимулацията;
•   Ако гледането на ТВ или стоенето пред компютъра/телефона е предимно вечер, хубаво е това да става най-малко един час преди сън.

Що се отнася до филмите, независимо дали са страшни или не – те са свързани с напрежение, ужас, романтика, хумор. Това е една нереална зона, която позволява бягство от реалността и интелектуално преживяване. Всеки филм носи различни емоции. Но тъй като на тийнейджърите им липсва основа за духовност, те (филмите) се превръщат за тях в псевдорелигия, формираща основата за техните житейски въпроси и нагласи и идеи за смисъла на живота.

Филмите на ужасите дават поле за изява на най-скритите страхове на човека, липсата на контрол и сигурност. Много възрастни разделят страховете, генерирани от филми и ТВ, от страховете, които се основават на реално преживяване. Умът на един тийнейджър обаче не е достатъчно развит със защитните механизми на възрастните и усещането за перспектива. Затова в една такава ситуация идва тревожността, дори мога да кажа и паник атаките. Причината за това е преживеният стрес след гледане на филм на ужасите.

Паник атаките отшумяват до няколко месеца. Но ако това състояние продължава дълъг период от време и влияе върху режима на сън, спокойното заспиване и създава неприятно усещане, може то да се превърне във фобия и тогава е необходима консултация с психолог, който да установи причините за продължителната тревожност.

Автор: психолог Мария Коева

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.